Scrabblenieuws

10 december 2011

Littera sluit seizoen 2011 in schoonheid af

Op 10 december vond in Tielt de clubbekerfinale plaats. Zo'n 67 scrabbelaars uit 14 verschillende clubs traden aan. Ze trachtten allen om een goede individuele prestatie neer te zetten. De sterkste drie spelers per club zouden de clubuitslag bepalen. Littera Tessenderlo had op basis van prestaties op de twaalf rankinginterclubs het clubkampioenschap 2011 gewonnen, maar zou het ook de clubbeker kunnen inpalmen? De sterkste zijn in één wedstrijd is heel wat anders dan de beste zijn over een gans seizoen, dat was in het verleden al vaak gebleken. 

De computer mocht meespelen, en dat bleek al meteen in de eerste beurt. Met RUGWOL werd het spel links geörienteerd, terwijl menig deelnemer met GROUW het spel de rechterkant zou hebben opgestuurd. Het was niet lang wachten op de eerste scrabble. Het deelnemersveld vond in de derde beurt zeven verschillende scrabbles. LIEGENDE stak er qua aantal punten duidelijk bovenuit. Twee beurten later bleven alweer alle getrokken letters op het bord achter. De moeilijkheidsgraad van ONWETEND of ONTWEND was niet bijzonder hoog. Het toeval wou dat in beurt zes het woord ZESSEN het grootste aantal punten opbracht. Met PICA en FETCH volgden nog enkele vondsten die in het verdere spel nog een belangrijke rol zouden spelen. Dat mocht blijken in de tiende beurt, toen met de scrabble INDEKTE in combinatie met FETCHE 109 punten konden verdiend worden. Men ging de pauze in met een max van 554 punten.

Voor de hervatting van het spel ripe de wedstrijdleider de tussenstand af. Dat liet de deelnemers toe om hun positie in te schatten, en hun taktiek voor de tweede wedstrijdhelft te bepalen. Willy Van Laethem van 't Peirt Dendermonde leidde met 545 punten. Frans Symons, die enkele dagen voor de wedstrijd besloten had om zijn kustvakantie te onderbreken om zijn club Littera van dienst te zijn, volgde met een score van 543 punten als tweede. Erna Darcis van Et*cetera Genk bekleedde met 537 punten de derde plaats. Het echtpaar Ronny Rutten (4e) - Hilde Machiels (10e) maakten tezamen met Frans Symons dat Littera Tessenderlo na tien beurten aan de leiding stond in de clubstand. Fair Play Destelbergen en 't Peirt Dendermonde bleven het kortst in de buurt. 

In de twaalfde beurt maakte Jos Leyssens van Chipka Aalst een meesterlijke solo. Met SYNODE verlengde hij PICA tot EPICA. Twee beurten later lukte ook Omer Van Hoecke van Fair Play een solo. Zijn AFSJOK was minder spectaculair dan de vondst van Jos, maar daarom niet minder verdienstelijk. In de vijftiende beurt zorgde de lettertrekker ongewild voor een eerste valstrik. Spelers die wisten dat GAPERIG correct is, probeerden de scrabble GAPERIGS. Helaas voor hen werd dat woord niet opgenomen in de scrabblewoordenlijst. GAPERIG kan alleen van mensen gezegd worden, zo oordeelde de taalcommissie, waardoor wel GAPERIGE, maar niet iets GAPERIGS kan goedgekeurd worden. Een nog veel grotere valkuil kwam eraan in beurt zeventien. Een trekking met twee blanco's inspireerde de computer tot JUBILEA. De deelnemers hielden het bij AJUINEN of AUDITJE. Een kwart van de spelers koos voor het puntenrijkere UITJAGE, ...maar helaas... dat woord blijkt te ontbreken in de woordenlijst! De reden blijkt simpel: het is niet opgenomen in de driedelige Van Dale !?  Het moge niet verbazen dat UITJAGEN tijdens het verdere verloop van de namiddag een belangrijk gespreksonderwerp werd. Na nog een vijfde makkelijke scrabble in de twintigste beurt (KROMDEN - RONDKOM - OMDRINK) en een afsluitende NAR, bereikte de eindscore het ronde totaal van 1100 punten.

Zes spelers uit zes verschillende clubs rondden de kaap van 1000 punten:
  1. 1040 pt. - Frans Symons
  2. 1024 pt. - Gerda Van Mierlo
  3. 1022 pt. - Willy Van Laethem
  4. 1021 pt. - Omer Van Hoecke
  5. 1018 pt. - Jos van Rooijen
  6. 1010 pt. - Henk Jongepier

Frans Symons, de individuele winnaar

De winnaar zal zich niet beklagen dat hij de clubbeker een plaatsje gaf in het programma van zijn weekje vakantie. Ook zijn club Littera vaarde er wel bij. Ronny Rutten had zich weliswaar laten vangen aan UITJAGEN en was daardoor uit de top-20 verdwenen. Hilde Machiels eindigde op een mooie negende plaats, en Marc Voet had zich na de pauze opgewerkt tot op een dertiende plaats. Met 23 plaatspunten deed Littera zes punten beter dan 't Peirt Dendermonde. Na de clubtitel sloot de Limburgse club seizoen 2011 af met de ploeg- en de individuele zege op de clubbekerwedstrijd. Dat deed de Litteranen meer deugd dan ze lieten blijken. Na een bezoek aan de plaatselijke kerstmarkt en het verbruik van wat edel vocht, trokken de winnaars blij en voldaan terug naar Tessenderlo.

v.l.n.r. Marc Voet (13e), Frans Symons (1e) en Hilde Machiels (9e)
wonnen voor Littera Tessenderlo de clubbeker.

De top vijf
  1. 23 pt. - Littera Tessenderlo
  2. 29 pt. - 't Peirt Dendermonde
  3. 43 pt. - Et*cetera Genk
  4. 51 pt. - Blanco Tielt
  5. 56 pt. - De Wase Sint-Niklaas
  

4 december 2011

Stefaan Roels wint de Limburgse titelstrijd

Het Genkse clublokaal was goed gevuld met 36 spelers die meedongen naar de vier Limburgse titels. Maar liefst 21 deelnemers kwamen in aanmerking voor de A-titel (+75%). In de B-reeks traden 9 spelers aan, en in de C-reeks 6. De oudste 10 deelnemers streden voor de seniorentitel. In de 10 vorige edities was de clubtitel steeds voor Littera Tessenderlo. Zou dat ook in 2011 het geval zijn? Als grootste individuele favorieten circuleerden de namen van Filip Overath van Zandloper Lommel, Stefaan Roels en Frans Symons van Littera Tessenderlo, en uittredend kampioene Gerda Van Mierlo van Et*cetera Genk. De blinde Geert Decresson, vergezeld van zijn geleidehond, was de meest opvallende verschijning. Hij genoot een grote bewondering bij de anderen. Al tastend een spelsituatie beheersen, en speuren naar mogelijkheden,... het moet ontzaglijk moelijk zijn, daar gaat ieder van uit.  

Klik op de foto voor een grotere weergave

Om klokslag twee uur zetten de spelers hun tanden in het spel. Het makkelijke WOLVEN kwam op het bord. Die vervaarlijke dieren geboden voorzichtigheid en alertheid, want ZEEWOLVEN en EETWOLVEN zijn nooit ver weg. Die vraatzuchtige fenomenen over het hoofd zien zou veel punten kunnen kosten. In de tweede beurt konden met AFVEEMDE alle letters worden weggelegd. Achteraf zou blijken dat deze beurt van cruciaal belang was. Zij die de scrabble misten konden wel een BORREL gebruiken, want kansen om de opgelopen achterstand in te halen bleven tot een minimum beperkt. Woorden als VINYL, QUENA en REDOX (een solo van Cris Clonen) konden een handje toesteken. Nulscores vermijden was in de gegeven omstandigheden een absolute must. Op slag van rust puurde Danny Beyens als enige een scrabble uit de getrokken letters. Hij had daarvoor wel nog twee andere letters nodig die vrij zweefden op het bord. Zijn negenletterige MIJNHEERT kon hem echter niet zijn twee eerdere nulscores doen vergeten. Aan de pauze leidde Maddy Janssen van Zandloper Lommel. Met 436 punten deed ze vier punten beter dan Stefaan Roels. Guy Mangelschots van Munster Bilzen volgde als derde op tien punten.

Na de pauze lukte ook Herman Theys een soloscrabble. Mooie letters deden denken aan o.a. FRATSEN, NEFASTER, en AFROSTEN, maar die woorden waren helaas niet combineerbaar met het voorliggende bord. Herman pakte echter uit met AFTRENS, en dat kon wel gelegd worden. De nulscore die hij reeds op zijn actief had, werd zo enigszins goedgemaakt. Hij mocht terug hopen op een plaats in de toptien. Na afloop van het spel bedroeg het maximum slechts 884 punten. De soloscrabbles hadden relatief lage percentages in de hand gewerkt.

Mijnheren Danny Beyens en zijn genietende clubgenoot
Herman Theys lukten ieder een soloscrabble op het
Limburgs scrabblekampioenschap

Maddy Janssen had na de pauze niet kunnen standhouden. Stefaan Roels miste weinig maxen en stoomde zo naar de overwinning. Hij scoorde 768 punten op een maximum van 884. Stefaan veroverde al eens eerder de voornaamste regionale titel. Hij nam al enkele jaren niet meer deel aan interclubs. Zijn leidersplaats in de Litteracompetitie, en zijn overwinning op het Limburgs kampioenschap geven aan dat deze crack eigenlijk thuishoort in de toptien van de ranking. Frany Gregoor, voorzitter van Munster Bilzen, eindigde met 748 punten op een mooie tweede plaats. Frans Symons werd derde met 741 punten. Benevens Stefaan en Frans eindigden nog vier andere Litteranen in de toptien, waardoor de clubtrofee voor het elfde jaar op rij aan de club uit Tessenderlo toekwam. In de B-reeks won Annette Ignoul, terwijl haar clubgenoot Geert Decresson uitermate fier mag zijn op zijn C-titel. 

De Limburgse scrabblekampioenen: (v.l.n.r.)

Willy Lintermans  (kampioen senioren) 684/884
Stefaan Roels (A-kampioen) 768/884
Geert Decresson (C-kampioen) 515/884
Annette Ignoul (B-kampioene) 673/884

ZEEWOLF : vraatzuchtige beenvis met vervaarlijk gebit
EETWOLF : slokop, iemand die zeer veel eet
AFVEMEN : op de glasmassa drijvende onreinheden met een staaf verwijderen
QUENA : benen blokfluit uit Brazilië
REDOX : samentrekking van reductie-oxidatie
MIJNHEREN : met mijnheer aanspreken
AFTRENZEN : (bij paarden) de trens afdoen
TRENS : paardenbit zonder enige hefboom en met ringen aan de uiteinden

Kers op de taart voor Jan De Ridder

Op 3 december stond ook het Antwerps kampioenschap op het programma. Jan De Ridder werd aanzien als favoriet. Hij wist als geen ander dat hij zich geen fouten kon veroorloven, want concurrenten als Jan Cornet, Luc Moelants en Karin Van Linden zouden die wel eens genadeloos kunnen afstraffen. De 24 deelnemers kregen een mooie, maar uiterst moeilijke partij voorgeschoteld.

In de eerste vier beurten werden telkens alle letters weggespeeld. In de eerst beurt gebeurde dat met MISTBEL, en wat later met GLASDOEK. Marc Seghers, wedstrijdleider van dienst, bakte het bruin toen hij BROWNIES uit het zakje haalde. Alleen lekkerbek Susan Geens had dat opgemerkt. Gelukkig werd met ZOETSTEN toch ook iets geserveerd voor de modale scrabbelaar. In de achtste beurt liet Jan Cornet zich even opmerken met de solo EREHAAG. Voor het overige was het niet echt Cornets dagje. Net voor de pauze zou een plakker-scrabble NEERHALEN de percentages van de meesten nog meer de dieperik injagen.  Jan De Ridder leidde aan de pauze. Odrada Van de Vliet en Luc Moelants bekleedden de tweede, respectievelijk derde plaats.

In de tweede wedstrijdhelft was de scrabble CORVEEDEN ondanks hard zwoegen voor velen onbereikbaar. Het grote aantal scrabbles maakte niet echt snel een einde aan de wedstrijd. In totaal dienden 21 beurten afgewerkt te worden vooraleer de eindscore van 1108 punten werd bereikt. 

Scrabblecoryfee Jan De Ridder

Jan De Ridder won de wedstrijd overtuigend. Zelden zal Jan meer dan 100 punten prijsgeven, maar in deze wedstrijd was dat anders. Met 994 punten bleef hij net onder de 90%-grens. Het was Luc Moelants die de grootste weerstand had geboden. Hij werd tweede met een eindtotaal van 841 punten. Suzanne Geens verzamelde 824 punten en werd hiermee verrassend derde. Met deze overwinning zorgde Jan zelf voor de kers op de taart. De leider in de ranking won in 2011 de seizoensranking, het individuele A-kampioenschap én de regionale titel.

MISTBEL : mistklok die om de minuut moet geluid worden door schepen
GLASDOEK : soepele zeer doorzichtige kunststof, gebruikt voor afdekking
BROWNIE : vierkant bruin koekje met chocolade en nootjes
CORVEEEN : hard werken

Tina Verdonckt gekroond tot West-Vlaamse kampioene

Op de regionale kampioenschappen in West-Vlaanderen mocht de computer mee bepalen welke woorden op het bord zouden komen. Deze variant op de pure duplicate methode wordt niet door iedereen gesmaakt, maar wie wou meespelen had geen keuze. Thuis nadien de wedstrijd naspelen, is inderdaad minder aangenaam dan lijfelijk aanwezig zijn en zich zo'n drie uren lang meten met de anderen. De kampioenschappen in West-Vlaanderen kunnen al jaren rekenen op het grootste aantal deelnemers. Ook in 2011 was dat overduidelijk het geval. Wie wou winnen moest 57 concurrenten achter zich laten. 

In de eerste drie minuten werd in alle stilte de openingszet LUIDST voorbereid. Nadien volgden AFBEUL en WURM, twee woorden die leken te voorspellen dat de partij geen makkie zou worden. In de vierde beurt kreeg een wederoptredende Dirk De Groote applaus voor zijn solo GELPS. Dirk bekleedde in 2004 een toptienplaats in de ranking, maar na een archislechte 140e plaats op de Gentse interclub, vertoonde hij zich na februari 2005 niet meer op interclubs. Wat later vernieuwde hij zijn NTSV-lidmaatschap niet meer. Insiders verwachten dat zijn naam snel terug bovenaan het scrabblefirmament zal prijken. Het was acht trekkingen lang wachten op de eerste scrabble. Antoin Meersschaert slaagde er toen als enige in om even goed te doen dan de computer. Zijn NATREEDT bracht inderdaad meer punten op dan talrijke andere mogelijkheden zoals AANTREED, AANREEDT, AFTREDEN, ...enz. In de negende beurt liet Dirk De Groote alweer van zich spreken. De andere deelnemers trokken veelbetekenende, grote ogen toen Dirks  soloscrabble PYRANOSE werd afgeroepen. Nog voor aanvang van de pauze kon men met de scrabble SMIDJES 103 punten verdienen. 

Na de pauze verplichtte de spelleider de deelnemers om meteen terug zeer alert te zijn. Een trekking met een X en een blanco blokje biedt doorgaans interessante mogelijkheden, en zo ook dit keer. Met de vierklapper LEXEMEN konden 60 punten verdiend worden. Tot dan toe had de computer zich afzijdig gehouden. Vanaf beurt 12 veranderde dat echter. Het "ding" lukte toen een soloscrabble met ZETGANG (50 meerpunten), en gebruikte drie trekkingen later de eind-G om te soleren met VANGHEK, 1 puntje beter dan de zaalsolo HEHE van Tina Verdonckt. Met VANGHEK schiep de computer een mogelijkheid op een negenklapper. Nadat Jan Mahieu in beurt 16 met WIFI een solo kreeg toegekend, klopte de computer de andere spelers met  WOZOCO (12 meerpunten). Toen in beurt 18 vier klinkers en een blanco blokje uit het letterzakje werden opgediept, waren ieders ogen drie minuten lang gericht op de negenklappermogelijkheid. En het was bingo! A very big bingo, want BAEDEKER (167 pt.) leverde maar liefst 131 punten meer op dan de tweede hoogste zet. Vrijwel iedereen zag zijn persoonlijk percentage gekelderd worden. In de afsluitende beurt gaf de computer de spelers nog eens het nakijken, dit keer met de plakker TAJER (10 meerpunten). 

Klik op de afbeelding voor een grotere weergave

GELP : vruchtbaar, welig groeiend
PYRANOSE : (chemie) monosacharide
LEXEEM : (taalkunde) KOM is het lexeem van o.a. KOMEN en KOMST
ZETGANG : (scheepvaart) reeks van zetborden die water tegenhouden  
VANGHEK : hekwerk om iemand of iets op te vangen
WOZOCO : (in Nederland) woon-zorgcomplex
BAEDEKER : reisgids (genoemd naar Karl Baedeker)
TAJER : gewassen uit de aronskelkfamilie

Dat PYRANOSE, ZETGANG en BAEDEKER tot lage percentages zouden leiden, was niet echt belangrijk. Iedereen vroeg zich af wie de woelige baren het best had getrotseerd. De overwinning was voor de Tieltse Tina Verdonckt. Met 913 punten (82.62%) deed ze 18 punten beter dan haar clubgenote Monique Deprez. Dave De Schacht werd derde met een score van 822 punten. Een zeer goede achtste plaats voor Chantal Naessens maakte dat Blanco Tielt de andere aanwezige clubs sterk overtroefde. 

Rest nog deze slotbedenking: men kan met een aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid stellen dat de uitslag er anders zou uitgezien hebben indien de vondsten van de computer niet op het bord zouden gelegd zijn. De eerste drie hogere zetten van de computer hebben een stevige invloed gehad op het wedstrijdverloop in het algemeen, en de woorden en scoremogelijkheden in het bijzonder. Geef mij maar de pure duplicate speelwijze, waarbij de spelers en alleen de spelers invloed hebben op winst of verlies.