Scrabblenieuws

27 maart 2010

Rita Meurrens leest de "respectloze" clubafgevaardigden
de levieten

Volgende clubs verkozen om niet aanwezig te zijn op de jaarlijkse Algemene Vergadering van het NTSV: Destelbergen, Tessenderlo, Genk, Mechelen, Schoten, Izegem, Bilzen, Putte, Rotselaar, Amersfoort, Sint-Pieters-Leeuw, Oostende, Menen, Antwerpen, Veldhoven, Jette, Utrecht, Lommel en Zelzate. Deze clubs zijn gevestigd in volgende regio's:

  • 2 Oost-Vlaanderen
  • 3 West-Vlaanderen
  • 3 Vlaams-Brabant & Brussel
  • 3 Nederland
  • 4 Antwerpen
  • 4 Limburg
Allicht ontgoocheld door de lage opkomst nam voorzitster Meurrens tijdens de vergadering de woorden " boycot " en " duidelijke bewijs van gebrek aan respect voor het bestuur " in de mond. Dat blijkt uit het verslag dat via e-mail gericht werd aan de clubverantwoordelijken. Het bestuur laat zich door de lage opkomst niet ontmoedigen, en verklaart door te willen gaan met inzet en dienstbetoon.

Inzet en dienstbetoon is zeker ook te vinden in de schoot van Vlaamse en Nederlandse scrabbleclubs. Zonder een lokale werking zouden clubs ophouden te bestaan, en zou het NTSV geen bestaansreden meer hebben. Het NTSV-bestuur mag de clubverantwoordelijken zeer dankbaar zijn voor hun inzet. Indien de bestuurslui de belangen van het verbond hoog in het vaandel voeren, zouden ze de relatie met de clubverantwoordelijken zeer goed moeten verzorgen.

Van een georganiseerde boycot was absoluut geen sprake. Wie zoiets zou beweerd hebben, deed dat zeker niet in naam van andere clubs. Iedere uitgenodigde clubverantwoordelijke heeft persoonlijk een eventuele aanwezigheid op de AV overwogen. Dat voor de meesten onder hen de lokale clubwerking prioritair is, en het reilen en zeilen van het verbond pas op de tweede plaats komt, is een realiteit waarmee men best rekening houdt.

Een Algemene Vergadering moet in ieder geval goed voorbereid worden, en op een centrale locatie plaatsvinden. Misschien moet de vergadering ook voorafgegaan worden door een etentje, en/of gevolgd worden door een spelletje scrabble? Misschien moet zelfs de grootte van de jaarlijkse bijdrage die de clubs verschuldigd zijn aan het NTSV afhangen van een aanwezigheid op de AV van het afgelopen seizoen? Dit laatste kan uiteraard alleen indien men zoiets op voorhand aankondigt, en indien men de vergadering laat plaatsvinden op een verdedigbare locatie.

De verkeerd gekozen locatie, de weinig overtuigende argumenten die de keuze moesten verklaren, en de oproep van de voorzitster aan de clubafgevaardigden om zelf maar te zoeken naar een betere vergaderplek, verklaren voor een groot deel het kleine aantal aanwezigen. In plaats van dit in te zien, mea culpa te slaan en er lessen uit te trekken, wijst de voorzitster met een vermanende vinger naar de afwezigen. Dit is in feite "not done". Een politieke partij die aanhang verliest, richt ook geen beschuldigende woorden aan de kiezers. Dat zou de toekomst van die partij helemaal hypothekeren. Mag het bestuur hopen dat de clubafgevaardigden die vandaag bestempeld worden als waarschijnlijke boycotters en respectarme werkers zich nog ooit op een Algemene Vergadering willen laten zien? Tijd voor een charme-offensief.

18 maart 2010

Historisch lage belangstelling voor de
jaarlijkse Algemene Vergadering

Op 6 maart 2010 vond de jaarlijkse Algemene Vergadering van het NTSV plaats. Hierop waren 62 clubafgevaardigden uitgenodigd. Slechts 17 zielen maakten hun opwachting, en slechts 12 van de 31 clubs waren lijfelijk vertegenwoordigd. Met andere woorden: 61% van de clubs, en 72% van de clubafgevaardigden bleef thuis. Dat was nooit eerder gebeurd. De aanwezigen hadden gelukkig allen een volmacht op zak, zodat de vergadering toch kon doorgaan.

Sinds het ontstaan van het NTSV werd de Algemene Vegadering in de buurt van Gent georganiseerd. In 2009 kon men met 21 aanwezige clubs niet echt van een grote opkomst gewagen. Eigenlijk mocht men verwachten dat het aantal aanwezigen nog zou zakken indien men de vergadering zou laten doorgaan op een minder centraal gelegen plaats. Toch koos het bestuur voor het West-Vlaamse Tielt als vergaderlocatie 2010.

Ronny Rutten, afgevaardigde van Littera Tessenderlo, riep het bestuur op om een meer centrale plaats te verkiezen, ergens in het Waasland, zijnde de heimat van het duplicate scrabbelen en het middelpunt van het NTSV. De meeste clubs zouden minder tijd verliezen, minder gevaar lopen, en besparen op transportkosten. Dat zou de participatie van clubs in de hand werken, zo stelde hij. Voorzitster Meurrens antwoordde: "Een goedkopere zaal, en goedkopere prijzen voor dranken hebben een rol gespeeld bij de genomen beslissing. Ik realiseer mij dat de Limburgers verder zullen moeten rijden, maar dat zal worden gecompenseerd doordat anderen minder ver moeten rijden". Een Belg met een minimale kennis van vaderlandse aardrijkskunde voelt intuïtief aan dat dat argument niet klopt. Ronny Rutten toonde aan met een detailberekening dat alleen de 7 West-Vlaamse clubs voordeel deden. Zij bespaarden in totaal 316 kilometers, terwijl de afgevaardigden van de 24 clubs uit de andere provincies 1614 extra kilometers moesten afleggen. Er kan maar sprake zijn van één compensatie: dat wat het NTSV kon besparen, zou door de grote meerderheid van de aangesloten clubs extra moeten worden uitgegeven.

Wat mocht verwacht worden, gebeurde: 19 clubs (61%) stuurden hun kat. Het engagement dat van clubafgevaardigden mag verwacht worden, is niet onbeperkt. Dat de af te leggen afstand voor hen een belangrijk criterium is, staat buiten kijf. Het bestuur heeft het belang van een geschikte locatie verkeerd ingeschat. Indien men de vergadertafel zou verhuisd hebben van Gent naar Amsterdam of Oostduinkerke, dan zouden ongetwijfeld nog minder afgevaardigden opgedaagd zijn. De vergadering zou dan niet hebben kunnen plaatsvinden. Zal dat gegeven tegen 2011 ook doorgedrongen zijn tot het bestuur?

17 maart 2010

Ambitieuze Vlaming aast op de leidersplaats in de ranking

Al van bij de geboorte van de ranking staat steeds dezelfde naam op de eerste plaats: Jan De Ridder. Iedereen legt zich daar bij neer en vindt dat evident. Iedereen? Neen, niet echt. Op 1 januari 2010 heeft een Vlaams NTSV-lid zich als doel gesteld om een einde te maken aan Jans suprematie.

De betrokkene loopt er niet mee te koop, en wil niet met naam genoemd worden, maar wie hem vragen stelt over zijn vooruitgang mag rekenen op een zelfverzekerd en vrijmoedig antwoord: "Ik wil de beste zijn. Misschien niet decennia lang, maar toch minstens gedurende één volle week. Zonder studeren lukt dat niet. Daarom besteed ik minstens 5 uren per dag aan studie van de SWL. Ik typte alle woorden over in een eigen database, en zocht de betekenis van de moeilijke woorden op in de Van Dale. Ik liet ook door vrienden die beslagen zijn in de wiskunde berekenen welke zeven- en achtletterwoorden de grootste kans maken om voor te komen tijdens een spel. Zo kan men zich concentreren op de toppers. Ik kan je garanderen dat vele woorden die voor mij in het nabije verleden nog onbekend waren, zeer interessant scrabblevoer zijn. Uiteraard is de kennis van de drieletterwoorden zeer belangrijk. Ik ken ze alle van buiten, en weet bovendien hoe ze vooraan of achteraan kunnen verlengd worden tot vierletterwoorden. In de loop van de voorbije twee weken leerde ik de betekenis van alle X-, Y- en Q-woorden en eigende ik mij honderden ezelbruggetjes toe die me toelaten om als het ware te goochelen met deze woorden. Tot voor kort was mij niet duidelijk dat ORYX met behulp van een letter P kon leiden tot PROXY, om maar een simpel voorbeeld te geven."

Kan jij al die studie-uren verantwoorden in je werk- en leefomgeving? "Mijn werkgever heeft hiervan geen nadeel, want ik begin pas te studeren om zes uur 's avonds. Mijn partner kan zich neerleggen bij mijn ambities. Vooral omdat ik heb toegezegd dat ik slechts even de nummer één wil zijn. Tegen medio 2011 moet dat een feit zijn. Sommige mensen voelen een beklimming van de Aconcagua aan als een uitdaging, ik heb mij een ander doel gesteld."

Waarmee ben je nu bezig? "Momenteel bekwaam ik mij in het verlengen van vijfletterwoorden tot twaalfletterwoorden. Zo weet ik bijvoorbeeld dat WATER de basis kan zijn voor woorden als BIOWATERSTOF en BOSWATERKERS. Trouwens, WATER en BOKSERS vormen samen een BOSWATERKERS, en zo kan ik er momenteel 2438 opnoemen."

Hoe kan je dat allemaal onthouden? "Dat is moeilijker dan ik dacht. Momenteel zit ik in een fase waarbij ik alleen op zaterdag en zondag nieuwe woorden kan bijleren. Alle andere weekdagen heb ik nodig om de reeds verworven kennis op te frissen. Doe ik dat niet, dan raken die op de achtergrond. Ik verwacht dat ik tegen mei 2010 de ganse SWL ken, en na het groot verlof alle verlengingen van SWL-woorden tot en met twaalfletterwoorden. Nadien zal ik mij nog enkel bezighouden met het herhalen van de aangelegde lijsten. Ongeveer een jaar later zou ik de nummer één moeten zijn."

Er bestaat een spreekwoord dat luidt als volgt: "Wie kakelt moet eieren leggen". Denk jij echt in je opzet te gaan slagen? "Ik heb er het volste vertrouwen in. Vroeger zwalpte ik in de ranking steeds tussen de twintigste en de veertigste plaats. Na elf weken studie bekleed ik momenteel al de tweede plaats in de seizoensranking, en dat geeft me goede hoop. Zaterdag tracht ik in Lommel voor het eerst een interclub te winnen. Jan afhouden van de 100 rankingpunten is zowat de essentie van mijn opdracht."

Succes!