Scrabblenieuws

27 december 2009

Succesvole tiende editie van de kerstscrabble in Destelbergen

Op 26 december organiseerde Fair Play Destelbergen voor de tiende keer een kerstscrabble. Ook dit keer zou de namiddag en avond gevuld worden met een scrabblepartij, een broodjesmaal en een quiz. Dat programma sprak in totaal 59 deelnemers uit alle Vlaamse provincies aan, een nieuw record voor deze organisatie. Ongeveer driekwart van de aanwezigen bleef voor de quiz. Ook dat was een aangename vaststelling. Favorieten voor de scrabblepartij waren Jan Cornet, Willy Van Laethem, Riccardo Ounane, meespelend wedstrijdleider Omer Van Hoecke, en West-Vlaams kampioen Dave De Schacht. Nog minstens tien anderen beseften dat ze mits wat meeval in aanmerking zouden kunnen komen voor de overwinning.

Wil je voor lezing van het verslag de partij naspelen ? Klik dan hier.



Enigszins in de sfeer van het kerstfeest werd het spel geopend met MENSAS (mensa = altaartafel, gemeenschappelijke tafel). In de tweede beurt ging het er veel minder vredelievend aan toe. Dat lieten de vinders van HOEKENDE (hoeken = een hoekstoot geven tijdens het boksen) niet aan hun hart komen. Hun vierklapper leverde 106 punten op, en zorgde -hoe kan het ook anders- voor de eerste klappen. In de vierde beurt onderstreepte Jan Cornet zijn aanwezigheid en zijn ambitie door solo met HEFDAK (= dak van een kampeerauto dat verhoogd kan worden) belangrijke meerpunten binnen te rijven. Nog voor de pauze riep opa-in-wording Omer nog driemaal letters af waarmee meerdere scrabbles konden gelegd worden. Er minstens één zien, en dan nog liefst de dikste, dat was de boodschap. Dat de pauze pas zou volgen na elf beurten bracht Marianne Van Den Nest in de gelegenheid om zich nog in de eerste wedstrijdhelft te laten opmerken. Ze was solo gekomen (haar man Marc Seghers vergezelde haar inderdaad ten uitzonderlijke titel niet), en ze ging ook solo: met SNOOD (= misdadig) maakte ze enkele punten goed op alle andere deelnemers. Tijd voor een overheerlijk gebak, en aansluitend een korte stand van zaken. Jan Cornet leidde met 600 op 631 punten. Ronny Rutten (588 pt.) en Henk Jongepier (584 pt.) volgden iets verderop. Jans HEFDAK had voor het verschil gezorgd.


Wedstrijdleider Omer, en zijn assistente Nadine

Onmiddellijk na de pauze kreeg de al zo mooie partij nog meer kleur. Een nieuwe leuke lettertrekking maakte tal van scrabbles mogelijk. Op de O-lijn konden o.a. met ANILINE (= kleurloze vloeistof die dient als grondstof voor de kleurstoffabricage) 101 punten verdiend worden. Op andere lijnen leverden de mogelijke scrabbles al snel 23 à 33 punten minder op, en dat zorgde voor verschuivingen in de tussenstand. De totaalscore werd in de volgende beurten nog flink opgeschroefd. Eerst met BYTEJE, daarna met de enig mooie scrabble ANOREXIA (= gebrek aan eetlust, ook o.a. op kerstfeesten). Na GLACE en QUENCHE (quenchen = uitdoven, stilzetten) was het einde van de partij in zicht. De wedstrijd die met MENSAS in de kerk gestart was, strandde reeds in de zeventiende beurt in een ander soort etablissement, nl. een KUF (= kroeg, bordeel). Jan Cornet had zijn koppositie niet meer afgegeven. Hij won met 915 op 986 punten. Henk Jongepier (897 pt.) kon een opzittende Willy Van Laethem (890 pt.) van een derde plaats houden.


v.l.n.r. Willy Van Laethem, winnaar Jan Cornet,
en Henk Jongepier

Wil je inzage in het wedstrijdblad met vermelding van de getrokken letters, gelegde woorden, de gemaakte scrabbles en solo's? Klik dan hier .

Na afloop van de proclamatie en een kort intermezzo mochten de aanwezigen aanschuiven aan tafel. Broodjes allerhande en meerdere krentenbroden kregen een voorlopig onderkomen in de hongerige magen van de aanwezigen. Koffie à volonté zorgde voor aanvullend vocht.

Niemand minder dan Kristof Meere, bijgestaan door zijn lieftallige eegade Els Gudders en zijn oudere broer, serveerden als slot van deze geslaagde dag een veertienrondenquiz. De samenstellers lieten voldoende onderwerpen aan bod komen, hielden het tempo in de wedstrijd, maanden valsspelers aan tot meer fair play, ...en konden op een zeer schappelijk einduur een applaus vragen voor de verdiende winnaars. Hieronder kan je hun trotsen blikken bewonderen.


De sterkste quizploeg

Zeer voldaan zetten de deelnemers koers naar huis. Het jaar 2010 staat voor de deur, en andermaal zullen die 365 dagen veel te snel voorbij razen. Men kan dat negatief of positief benaderen: negatief omdat we daardoor snel oud zullen worden, positief omdat we dan snel toe zijn aan de elfde editie van de kerstscrabble.

2010: laat maar komen !

20 december 2009

Jan De Ridder en Jan Cornet domineren het Antwerps Scrabblekampioenschap

Op 19 december vond in Mortsel het Antwerps Regionale Kampioenschap plaats. De opkomst was beperkt. Bij voorbaat stond vast dat de 29 deelnemers een hoogstaande partij zouden afleveren. Immers, met Jan De Ridder en Jan Cornet waren de nummers 1 en 2 uit de scrabbleranking present. Uittredende kampioene Odrada Van De Vliet, Annemie De Waele en Luc Moelants werden beschouwd als te duchten mededingers.

Wil je voor lezing van het verslag de partij naspelen ? Klik dan hier.

***************
Het spel begon met een beurt waarin tal van scrabbles mogelijk waren. Vrijwel iedereen vond er één. Voor Hedwig Clymans kon de wedstrijd niet slechter beginnen. Haar geslaagde REMTEST werd ingezet op 2B in plaats van 8B, met een nulscore tot gevolg. Reeds in de tweede beurt onstonden grote verschillen in de tussenstand. Slechts vijf deelnemers legden alle letterblokjes weg met CRACKEN (= met kwade bedoeling inbreken op een computersysteem), en verdienden daarvoor minstens 60 punten meer dan de anderen. Jan De Ridder en Jan Cornet namen een goede start, de andere kanshebbers helaas niet. Odrada Van De Vliet liet zich in de derde beurt opmerken met de solo COLLO (= stuk ter verzending). Vijf beurten lang deelden de twee Jannen de leidersplaats. In beurt zes nam Jan Cornet vier punten voorsprong. Met behulp van de solo UREUM (= een bestanddeel van urine) nam Jan De Ridder in de negende beurt een voorsprong van twee puntjes. Op slag van rust lukten de Jannen een duo. Hun scrabble SNIJMOES (=koolzaad waarvan de bladen als groente gegeten kunnen worden) was in de jongste Oost-Vlaamse titelstrijd over het hoofd gezien. Weinige Antwerpenaars hebben dat onthouden, zo blijkt. Na tien beurten leidde Jan De Ridder. Met 516 punten op een max van 525 deed hij twee punten beter dan Jan Cornet (514 pt.). René Uytterhoeven bleef met 482 punten nog enigszins in de buurt van het kopduo.

Jan Cornet zorgde voor stevig weerwerk.

Meteen na de pauze vergiste René Uytterhoeven zich van coördinaat. Hij verloor zo 60 punten en verdween zo uit het zog van de leiders. Naarmate de tweede wedstrijdhelft vorderde, vergrootte Jan De Ridder beetje bij beetje zijn voorsprong. Hij besefte dat één enkel foutje of een misser hem fataal kon worden. Toen wedstrijdleider Frans Symons in de achttiende beurt onder meer twee blanco's en de letter X trok, begonnen de ogen van Jan Cornet te fonkelen. Hij zag de scrabble GLOXINIA (= soort bloem uit Zuid-Amerika) en hoopte dat zijn opponent dat misschien zou missen. Jans vondst bleek geen solo te zijn omdat nog één andere deelnemer uitpakte met hetzelfde woord. Zijn naam: Jan De Ridder. Beide Jannen zetten zo de andere deelnemers op een nog grotere achterstand. Het was nog twee beurten wachten, en pas na indiening van het laatste beurtbriefje kon Jan De Ridder zeker zijn van de Antwerpse titel. Hij miste slechts dertien puntjes. Tezamen met Jan Cornet zag hij de zes mogelijke scrabbles. Geen enkele andere deelnemer vond er meer dan drie. Dat verklaart voor een groot deel de enorme voorsprong die de twee grootmeesters in twintig beurten hadden uitgebouwd.

Jan De Ridder toonde zich de sterkste

Hieronder vind men de top zeven. Deze spelers weten zich al verzekerd van een plaats in de Antwerpse ploeg die in februari mag aantreden in het interregionale kampioenschap.


**********
Wil je inzage in het wedstrijdblad met vermelding van de getrokken letters, gelegde woorden, de gemiste hogere zetten, de gemaakte scrabbles en solo's? Klik dan hier .

19 december 2009

De elektronische SWL in zakformaat

De Van Dale Officiële scrabblewoordenlijst (SWL) is de meest gebruikte scheidsrechter bij scrabblewedstrijden en bij een spelletje scrabble thuis. Apple bracht een product op de markt dat toelaat om de SWL beschikbaar te hebben op een iPhone, een zeer veelzijdig toestelletje in zakformaat dat men kan gebruiken om mobiel te bellen, liedjes te beluisteren, te surfen op het internet, en zoveel meer... Kostprijs van deze woordensoftware = € 9.99. Een Apple iPhone kost ongeveer € 300.


Is Apple zeer innoverend? Ja en neen. Ja omdat het uitpakt met de eerste SWL-applicatie die echt geschreven is voor pocketcomputers, de zogenaamde PDA's (Personal Digital Assistants). Neen, omdat bestaande scrabbleprogramma's als Score en Duplomaat ook op PDA's kunnen geïnstalleerd worden.

De Van Dale-database bevat meer dan 227.000 woorden van 2 tot en met 9 letters. Met behulp van een Apple iPhone of een PDA van een ander merk kan men snel checken of twijfelwoorden opgenomen zijn in de SWL, en kan men makkelijk natrekken hoe woorden kunnen verlengd worden. Men heeft m.a.w. geen SWL, geen desktop of laptop nodig. Dat kan handig zijn voor wie op vakantie, of tijdens zijn middagpauze op het werk, wil scrabbelen.


Uiteraard zijn ook misbruiken mogelijk. Malafide bezitters die er op de een of andere manier tijdens interclubs of clubwedstrijden gebruik van maken, zijn onklopbaar. Het volstaat niet langer om SWL's te weren, ook PDA's zouden op officiële wedstrijden het daglicht niet mogen zien. Het NTSV-bestuur is zich bewust van de mogelijkheden van de digitale SWL's. Reglements-wijzigingen dringen zich op.

12 december 2009

Heureka Mechelen wint de clubbeker

Op 12 december verzamelden de sterkste 12 NTSV-clubs in het West-Vlaamse Tielt. Zij zouden onderling uitmaken welke club zich Clubbekerkampioen 2009 mocht noemen. Littera Tessenderlo, de club die over het ganse seizoen 2009 het sterkst was, liet haar zes beste spelers thuis. Na in 2009 deel uitgemaakt te hebben van de formatie die het IRK won, na de clubtitel en recent nog de regionale clubtitel veroverd te hebben, stond de clubbeker niet echt meer hoog op het verlanglijstje. Fair Play Destelbergen, Blanco Tielt en Heureka Mechelen kregen voor aanvang van de wedstrijd de grootste kansen op de overwinning toegemeten.

Wil je voor lezing van het verslag de partij naspelen ? Klik dan hier.


De wedstrijd kende een supersnelle start. In de eerste zes beurten konden vijfmaal alle blokjes weggespeeld worden. Tijdens die scrabblevloed kreeg Omer Van Hoecke van Fair Play Destelbergen een applaus voor zijn scrabblesolo VLIERPOT (= pot waarin men aftreksel van vlierbloemen laat trekken). De moeilijkste scrabble uit de reeks, namelijk ABAXIALE (abaxiaal = van de kant van de hoofdstengel afgekeerd), zorgde voor een belangrijke schifting en leidde een wat luwere periode in. In het tweede kwart van de wedstrijd tekende Riccardo Ounane van Chipka Aalst voor de tweede solo van de partij. Zijn vondst: SEROS (sero = bamboe staketsel voor de visvangst op zee). Na tien beurten bedroeg het maximum 648 punten. Twee spelers van Heureka leidden de tussenstand. Jan De Ridder had 639 punten achter zijn naam, Annemie De Waele volgde met 600 punten op een tweede plaats. Beiden hadden ze een stevig aandeel in de poleposition die de Mechelse club na 10 beurten bewerkstelligd had.

Na de pauze volgden nog twee alles-af-beurten. Telkens waren meer dan tien scrabbles mogelijk. Keuze zat dus, en dat maakte het moeilijk om plaatsen te winnen in de stand. Het waren vooral nulscores die nog verschuivingen veroorzaakten. Herman Van Ackere van Ypsilon Heist lukte erin om met TREME (treme = treem, sport van een ladder) de derde solo van de partij te vormen. In de achttiende beurt BLIES de spelleider Joseph Van Daele het eindsein van de partij. Jan De Ridder had moeiteloos zijn leidersplaats behouden. Riccardo Ounane had zich in de tweede wedstrijdhelft nog tussen Jan en zijn clubgenote Annemie De Waele ingewurmd. Dat kon echter de overwinning van Heureka Mechelen niet in de weg staan. Bert van der Loo (19de), die overigens zijn laatste wedstrijd voor Heureka speelde, completeerde het trio dat voor de Mechelse club de trofee veroverde. Een mooi afscheidscadeau van de man die vanaf 1 januari 2010 terug voor Arendsoog Amsterdam zal uitkomen. 't Peirt Dendermonde werd mooi tweede. Fair Play Destelbergen bleef iets onder de verwachtingen, maar eindigde toch op een knappe derde plaats.

Bert, Annemie en Jan


De top tien van in totaal 62 deelnemers

**********

Wil je inzage in het wedstrijdblad met vermelding van de getrokken letters, gelegde woorden, de gemaakte scrabbles en solo's, en de gemiste hogere zetten? Klik dan hier .

10 december 2009

Scrabble battle

Onder massale belangstelling van de pers vond op woensdag 9 december in Antwerpen de "Scrabble battle" tussen Nederland en België plaats. Een Belgisch en een Nederlands pr-bedrijf had dat initiatief opgezet in opdracht van speelgoedgigant Mattel. Een bestaand scrabbelaar die via Facebook, Twitter of de site http://www.scrabblebattle.com/ in contact kwam met het spel, was niet meteen wild enthousiast. De spelregels bevatten teveel taalfouten, waardoor het wat amateuristisch overkwam. De scrabble-applicaties en de ingebouwde woordenlijst konden de vergelijking met Score of Duplomaat niet doorstaan, en bovendien leek de format van het eindspel niet echt sterk. Het feit dat het scrabblespel wat extra in de aandacht gebracht werd, maakte veel goed.

In de finale werd gespeeld volgens de duplicate methode, weliswaar niet individueel, maar wel in een teamformule. Elke ploeg, bestaande uit 4 spelers, had maar de beschikking over één bord. Boven elke bord was een camera geïnstalleerd zodat de supporters het spel live konden volgen.

In het Nederlandse team traden twee NTSV-leden aan: Jeroen Kramer en Marcel Oostenbrink. Ook de Belgische ploeg herbergde een NTSV-lid, namelijk de kersverse Limburgse kampioene Gerda Van Mierlo. Zij werd geholpen door Min die thuis regelmatig scrabbelt met haar man, Chantal, die het spel helemaal niet kende en nog een spoedcursus kreeg tijdens de lunch, en teamcoach Lien Van de Kelder, die in haar kinderjaren ooit gescrabbeld had. In de praktijk moest Gerda Van Mierlo het opnemen tegen het duo Marcel Oostenbrink en Jeroen Kramer. De andere spelers, zowel langs Belgische als Nederlandse zijde, betekenden maar een beperkte toegevoegde waarde voor hun team.

Et*ceterane Gerda Van Mierlo over het spelverloop: "De eerste helft was spannend, Nederland en België stonden afwisselend aan kop. Na twee nulscores van het Belgische team was de strijd echter gestreden, ook al omdat het spel op het einde verzandde door de minder gunstige lettertrekking. Er werden maar 20 beurten gespeeld wegens tijdsgebrek. De Nederlanders wonnen verdiend en kregen ieder een minilaptop cadeau. De Belgen werden bedacht met een scrabblespel en de SWL. Jammer dat we niet konden winnen. Maar het was toch een leuke dag. Volgend jaar zou er een nieuwe uitgave voorzien zijn, zonder de kinderziektes van dit jaar, zo heeft men beloofd."

5 december 2009

Gerda Van Mierlo wint de regionale titel in Limburg

Op de dag voor de verjaardag van Sinterklaas wedijverden 41 NTSV-leden voor de Limburgse titels. Geschenken zouden er niet uitgedeeld worden in die scrabblesterke regio. Iedereen wist dat men in dat gezelschap op hoog niveau moet acteren om kans te maken op de overwinning.

Wil je voor lezing van het verslag de partij naspelen ? Klik dan hier.

Het decor: zaal de HIRODROOM (HIRO = Hilde-Ronny)

Spelleidster Anne Daniels zorgde voor een start met een laag wow-gehalte. In de eerste drie beurten konden in totaal niet meer dan 78 punten verdiend worden. In de vierde beurt zal het haar wel gespeten hebben dat de scrabble PESTTEN niet kon gelegd worden. Zeven deelnemers lieten dat absouut niet aan hun hart komen, want zij gingen met SPEETTEN (Speten = vastspelden) resoluut voor 84 punten, ofte meer dan een verdubbeling van hun score tot dan toe. Litteraan Willy Lintermans, één van dat zevental, duwde in de achtste beurt een tweede keer op het gaspedaal. Hij legde EPANODOS en lukte hiermee een soloscrabble. Een EPANODOS is volgens van Dale een "stijlfiguur, bestaande in herhaling van een zin in omgekeerde volgorde". Bijvoorbeeld: "Willy wil winnen, winnen wil Willy". De solo's WOVENS van Stefaan Roels en AFKALKT van Rudi Boesmans konden weinig veranderen aan de grote voorsprong die Willy Lintermans bijeen gespaard had. Hij ging met 411 punten als leider de pauze in. Zijn clubgenoten Frans Symons (368 pt.) en Alex Reymen (366 pt.) zaten hem als tweede en derde niet echt op de hielen.

Willy Lintermans "epanodoseerde" zich
naar de leiding aan de pauze.

In de twaalfde beurt kreeg alleen Herman Theys 36 punten voor zijn solo CADMEER. " 'k had minder", werd door één van zijn concurrenten als gevatte en geapprecieerde woordspeling de zaal ingeslingerd. In de veertiende beurt gebeurde dan toch wat Willy Lintermans gevreesd had. Een derde en laatste scrabblemogelijkheid ontging aan zijn aandacht waardoor zijn voorsprong in één klap werd omgezet in een kleine achterstand. Zeven deelnemers mochten 106 punten toevoegen aan hun totaal, toen ze uitpakten met de vierklapper HONDSOOR (= schuin geplaatste steunbalk). Het alternatief RONDHOS bracht dertig punten minder op. Et*ceterane Gerda Van Mierlo nam de leiding over. In de laatste beurten mat Gerda zich in een nek-aan-nekrace met Frans Symons. Toen deze laatste in de twintigste beurt GRAUWER miste, verwierf Gerda een voorsprong van negen punten. In de laatste beurt maakte Frans nog acht punten goed, één te weinig om samen met Gerda gekroond te worden tot Limburgs kampioen.

Het zevental dat zich plaatste voor het IRK
(Klik op de foto voor een grotere weergave)

Gerda Van Mierlo is de eerste dame die erin slaagt om Limburgs kampioene te worden. In de acht vorige edities ging telkens een mannelijk Litteraan met de hoogste eer lopen. In de top zeven die zich selecteerde voor het interregionaal kampioenschap vindt men minstens één lid van elke Limburgse club. Littera Tessenderlo, dat met 18 leden heel nadrukkelijk aanwezig was in Munsterbilzen, won voor het negende jaar op rij de clubtrofee.

Winnares Gerda Van Mierlo kreeg een
zeer originele prijs van de organiserende club

**********

Wil je inzage in het wedstrijdblad met vermelding van de getrokken letters, gelegde woorden, de gemaakte scrabbles en solo's? Klik dan hier .