Scrabblenieuws

29 november 2009

Een zeer aantrekkelijk Brabants kampioenschap

Op 29 november 2009 werd in Evere, op kanonschotsafstand van de NATO-gebouwen, het regionaal Vlaams-Brabants scrabblekampioenschap gespeeld. Ook de Brusselaars waren welkom. Litteraan Frans Symons leidde het spel, terwijl zijn levensgezellin Rita Schouteden en zijn clubmaat Ronny Rutten de jurytaak op zich namen.

Wil je voor lezing van het verslag de partij naspelen ? Klik dan hier.


Om 14u00 startte het spel met een makkelijke opener. Alle 39 deelnemers vingen met VANGT de volle buit van 30 punten. In beurt twee zette favoriet Danny Crabbé een eerste belangrijke stap in de richting van de mogelijke verlenging van zijn regionale titel. Samen met Hort Ruyloft en Chris Dehoperé schreef hij OPGEFRET (opfretten = gulzig eten) op zijn beurtbriefje. Het trio kreeg hiervoor 104 punten, en hapten zo een flinke brok uit de ambitie van de andere deelnemers die hooguit 30 punten aan hun totaal mochten toevoegen. Het was opvallend dat geen enkele Brusselaar, nochtans 'kiekenfretters" volgens Van Dale, die scrabblemogelijkheid benut had. Voor de eerste pauze volgden nog twee makkelijke scrabbles, die als enig belangrijk resultaat hadden dat Chris Dehoperé na een nulscore haar kansen op een mogelijke zege in belangrijke mate zag verkleinen. Net voor de pauze leverde de vierklapper ZEEFDEN 56 punten op. Het leidende duo Danny Crabbé en Hort Ruyloft wilden echter meer. Voor hun scrabblepogingen (HOEZENDE en HERZENDE) kon de jury geen punten toekennen, en dat kwam de spankracht van de wedstrijd ten goede. Na tien beurten bedroeg de tussenscore 552 punten. Danny Crabbé leidde met 488 punten. Hort Ruyloft (465 pt.) en een nieuwbakken NTSV-lid, genaamd An Verbeke (461 pt.), volgden op de tweede, respectievelijk derde plaats.

Meteen na de pauze kwamen twee andere deelnemers aan het raam piepen. Josée Van Humbeeck en Lisette Cleynhens kregen 110 punten voor de scrabble OMSCHERM (omschermen = schermen rond iets plaatsen), en scoorden zo op zijn minst 69 punten meer dan de concurrenten. In de dertiende beurt lukte Danny Crabbé met de plakker MOEIDEN de enige solo uit de partij. Het handengeklap echoode nog wat na toen de wedstrijdleider met een goede trekking de wedstrijd voorzag van een derde “tache de beauté”. Ghislaine Devacht, Hort Ruyloft (alweer) en Josée Van Humbeeck (alweer) kopten Frans’ voorzet binnen en sleepten met MOUCHEJE 131 punten in de wacht, zijnde op zijn minst 74 punten meer dan de andere spelers. Het MOUCHEJE (mouche = een pleistertje van taf, door de dames vroeger op het gelaat gekleefd om hun schoonheid een pikant tintje te geven) speelde meer dan 100 jaar nadat het uit het straatbeeld verdween nog een belangrijke rol in een scrabblepartij. Ondanks twee nulscores in de aanvangsfase van de wedstrijd, kwam Josée Van Humbeeck aan de leiding. Josée liet echter in de resterende beurten nog twee schoonheidsfoutjes noteren waardoor de overwinning ging naar Hort Ruyloft van Vinding Leuven. Deze tachtigjarige dame is al meerdere decennia actief in de scrabblewereld. Niet alleen als speelster, maar ook als ijverige karrentrekster was ze nadrukkelijk aanwezig. Eerst in het Brusselse, nadien in Leuven. In de loop van 2009 verzeilde ze na een aantal minder goede interclubuitslagen in de B2-klasse van de ranking. Dat zij het scrabbelen niet verleerd is, bewees ze door in Evere één van de mooiste prestaties uit haar lange scrabblecarrière neer te zetten.

Maria Rozic wenst een glunderende Hort Ruyloft proficiat
met haar overwinning. Een duistere figuur, wandelend over
hersenkronkels kijkt op de achtergrond bewonderend toe.

v.l.n.r. Danny Crabbé (3e), Josée Van Humbeeck (2e)
en winnares Hort Ruyloft speelden een sterke partij.

De eindscore bedroeg 1076 punten. De zeven Brabanders die deze eindscore het dichtst benaderden, en zich daardoor selecteerden voor het interregionaal kampioenschap zijn:

1 / Hort Ruyloft (Vinding) / 893 pt.
2 / Josée Van Humbeeck (Ter Borre) / 870 pt.
3 / Danny Crabbé (Verba) / 858 pt.
4 / Marcel De Boeck (Ter Borre) / 780 pt.
5 / Lisette Cleynhens (Everna) / 778 pt.
6 / Romain Frickx (Vinding) / 760 pt.
7 / André Gesquière (Ter Borre) / 759 pt.

Favoriet Danny Crabbé over zijn derde plaats: “ Ik heb in de tiende beurt de overwinning laten liggen. Ik had de vierklapper ZEEFDEN (56 pt.) niet gezien, en koos daarom voor de risicozet HOEZENDE.”


Ter Borre Strombeek-Bever telde drie spelers in de top zeven, en won verdiend de clubtrofee.

Josée Van Humbeeck, André Gesquière en Marcel De Boeck
wonnen voor Ter Borre de regionale clubtitel

**********

Wil je inzage in het wedstrijdblad met vermelding van de getrokken letters, gelegde woorden, de gemaakte scrabbles, de solo en de gemiste hogere zetten? Klik dan hier .

21 november 2009

Individuele kampioenschappen 2009

Op 21 november werden in Genk het A- en B-kampioenschap georganiseerd. Minder dan de helft van de NTSV-leden die zich op basis van de seizoensranking mochten inschrijven voor deze kampioenschappen, deed dat effectief. Van de 87 ingeschrevenen meldden er zich nog negen af. Onder hen kleppers als Jos Leyssens, Ronny Heylen en Riccardo Ounane. Veel stoelen bleven onbenut. Aan kandidaat- winnaars echter geen gebrek. Jan De Ridder was de grote favoriet in de groep van 43 A-spelers. In het B-kampioenschap traden 35 deelnemers aan.

Wil je de wedstrijd naspelen? Klik dan hier

10% van de (slechts) 87 ingeschrevenen bleef thuis

Wedstrijdleidster Erna Darcis liet de eerste trekking over aan juryvoorzitster Anne Daniels. De meesten startten met OBEX, maar Jan De Ridder, Floris van Ouwerkerk en Frans Symons forceerden met BEMOSE (bemosen = bezoedelen) een trio. De twee spelers die meenden dat SEXBOM de max zou zijn, kregen een nul en zullen niet gauw meer vergeten dat "seks" en alle nederlandse seks-samenstellingen met KS (= aansporing om een dier aan te sporen of weg te jagen) geschreven worden. Het was wachten tot in de vierde beurt vooraleer een eerste keer aan de boom geschud werd. Scrabblemogelijkheden als LUTEREND (luteren = luchtdicht maken met kleefdeeg), LUNTERDE (lunteren = talmen) en TRULDEN (trullen = rollen, tuimelen) werden door de meeste deelnemers benut. Jan de Kruiff, onlangs nog 100% in een clubwedstrijd van Lettergreep Amersfoort, kreeg een nulscore en was meteen uitgeteld voor de titel. Hetzelfde overkwam o.a. Jan Cornet en Bertrand Debouvere in de zesde beurt. Terwijl hun concurrenten met AFSPELD in aanbouw met BAZAARS 98 punten binnenhaalden, liepen zij tegen een nulscore aan. Slechts 18 deelnemers dikten hun score fors aan, tal van toppers en subtoppers verloren zo minstens 42 punten. Na vier woordjes van gemiddeld 34 punten was het tijd om te pauzeren. Jan De Ridder (461 pt.) had tot dan toe slechts drie puntjes gemist, en stond aan de leiding. Zijn voorsprong op Floris van Ouwerkerk (459 pt.), Bert van der Loo (457 pt.), Jos van Rooijen (445 pt.) en Nana Van Den Bossche (441 pt.) was niet bepaald geruststellend. In het B-kampioenschap leidde Cécile Verstraete (423 pt.), voor Maddy Janssen (416 pt.) en Marc Voet (390 pt.).

Na de pauze volgden vijf beurten waarin gemiddeld amper 31 punten konden gescoord worden. Het enige vermeldenswaardige feit was de solo van ...jawel...Jan De Ridder. Hij kreeg 40 punten voor GEKORD (korren = vissen met een kor, een trechtervormig sleepnet). Niet zozeer de solo, maar wel de nulscores in diezelfde beurt voor Floris van Ouwerkerk, Bert van der Loo en Nana Van Den Bossche waren belangrijk nieuws voor Jan De Ridder. Ook de nulscore van Cécile Verstraete wekte hoop bij enkele spelers van het B-kamp. Toen Erna in de zestiende beurt eindelijk nog eens een scrabble INLASTE zorgde die niet voor veel afscheiding, aangezien 62 deelnemers een of andere mogelijkheid benutten. Litteraan Marc Voet kreeg in die beurt een soloprijs, omdat hij als enige B-speler een scrabble met de maximale puntenwaarde vond. Er volgde nog een CHIQUE zet (59 pt.) in beurt twintig, vooraleer in beurt 22 het scrabble-EVENT (=evenement) werd afgesloten.

Bij de A-spelers werd Jan De Ridder gelauwerd tot kampioen. In 19 van de 22 beurten vond hij de max. Jos van Rooijen meed de nulscores en werd tweede. Haar landgenoten Floris van Ouwerkerk en Bert van der Loo strandden op een zeer verdienstelijke derde, respectievelijk vierde plaats. Ook Frany Gregoor, voorzitter van Munster Bilzen, scoorde meer dan 90% en werd daarmee vijfde in de totaalstand.


Jan de Ridder verlengt zijn kampioenentitel


In de B-wedstrijd miste Maddy Janssen van Zandloper Lommel in de laatste beurt 23 punten, waardoor Cécile Verstraete van Ypsilon Jette slechts twee puntjes achter haar bleef. Marjan Vinck van Alfabet Putte eindigde op een derde plaats.


Lommelse Maddy Janssen werd B-kampioene


Wil je inzage in het wedstrijdblad met vermelding van de getrokken letters, gelegde woorden, de solo, de mogelijke scrabbles en de gemiste hogere zet? Klik dan hier

15 november 2009

Het Oost-Vlaams kampioenschap:
Omer Van Hoecke dikt zijn erepalmares aan

Op 14 november werd in Ronse het Oost-Vlaams Scrabblekampioenschap gespeeld. De plaatselijke club Quercus leverde 11 van de 40 deelnemers. Inzet van het hele gebeuren was de individuele eindoverwinning, en bijkomend een plaats in de top-7. Omer Van Hoecke van Fair Play Destelbergen won de laatste drie edities van de regionale titelstrijd. Vooral van Willy Van Laethem, Jos Leyssens, Rob Rondou en Michel Verfaillie werd verwacht dat zij voor zwaar weerwerk zouden zorgen. De voornaamste afwezigen: Luc Steels, vorige maand nog IC-winnaar in Mortsel, en Riccardo Ounane, de man die naar verluidt de laatste maanden wat minder fanatiek met de scrabblesport bezig is.

Wil je voor lezing van het verslag de partij naspelen ? Klik dan hier.

(foto NTSV)

Wedstrijdleider Rudi Ailliet van Blanco Tielt trok de letters. In de eerste beurt haalde hij MESTEN uit het zakje. Vier deelnemers, waaronder Willy Van Laethem en Monique Antheunis, hoopten met de scrabble SMETSEN veel meer punten binnen te rijven, maar helaas, de eerste nulscores waren een feit. In de derde beurt konden zes scrabbles gelegd worden. Maar liefst 37 van de 40 deelnemers maakten daar gebruik van om hun score meer dan te verdubbelen. NASTOTEN kwam op het bord en dat opende een mogelijkheid tot het vormen van een negenklapper. De extra spanning die inherent is aan zo'n situatie werd in de daaropvolgende beurt met een SNIJMES in stukken gesneden. Alleen Rob Rondou en Omer Van Hoecke scoorden in de zesde beurt 59 punten met AXONEN (axon = uitloper van een zenuwcel). Dat moet gevloek ontlokt hebben aan tal van concurrenten die dat woord kenden maar het niet gezien hadden. Misschien scherpte dat hun concentratie en hielp het hen om in een cruciale zevende beurt bewust tot GEVLOEK over te gaan. Deze tweede scrabble van de partij leverde minstens 44 punten meer op dan een niet-scrabble, en dat weegt uiteraard door. Slechts zeven spelers fiksten dat. De enige twee die de schade konden beperken waren Omer Van Hoecke en Roland Van Der Jeught. Zij kozen voor KOEVOGEL (= bepaalde soort wielewaal die zich ophoudt in de buurt van vee) en leverden maar tien punten in. Op deze herfstige dag had een eerste denkbeeldige "rukwind" voor afscheid gezorgd in de tussenstand. Twee beurten later zou de onschuldige "reukwind" RUFT (ruften = winden laten), geproduceerd door vier spelers, veel minder brokken veroorzaken. In de tiende beurt lukten Henk Jongepier en Rob Rondou een duo met FRA.

Toen Rudi bij de aanvang van de tweede wedstrijdhelft de tussenstand voorlas, was duidelijk dat er nog spannende momenten zouden volen. Omer Van Hoecke (436 pt.) stond op kop. Jos Leyssens (435 pt.), Willy Van Laethem (430 pt.), De Vriendt Augustin (425 pt.), Roland Van Der Jeught (424 pt.), Linda De Groote (421 pt.) en Christine De Beule (420 pt.) zaten op het vinkentouw.

De leider nam een goede start in beurt elf. Samen met Leonel Van Elsuwe vormde hij GABDE waardoor hij toch weer enkele puntjes uitliep op de naaste concurrenten. In die beurt zette een nul Linda De Groote op een achterstand van 48 punten. In de veertiende beurt verslikte Jos Leyssens zich in een vierklapper. VERWEEG en VEERWEG leverden 68 punten op. Jos koos voor WEGVEER, kreeg een nul en kon zijn ambitie opbergen. Deelnemers die wachtten op een gelegenheid om de anderen te verrassen, moesten zeer alert zijn in de zestiende beurt. De scrabbles KAPOENDE (kapoenen = (hanen) castreren) en KOEPADEN leverden minstens 47 meerpunten op. Twaalf spelers grepen die kans met twee handen. Omer Van Hoecke hoedde zich voor nulscores en verloor in de tweede helft slechts 14 punten. Beurt na beurt schudde hij de concurrenten af, met uitzondering evenwel van Willy Van Laethem die voor aanvang van de laatste beurt een kleine achterstand van 15 punten telde. In die allerlaatste beurt onderstreepte Omer zijn klasse. Tezamen met zijn Nadine (De Smet) haalde hij 43 punten binnen door RANCH met MONK (monken = pruilen) te verlengen tot RANCHO (= ranch). Een "domme" nulscore voor Willy Van Laethem in die finale beurt maakte dat Omer met grote voorsprong kampioen werd. Een vierde regionale titel op rij, en dat in een scrabblesterke provincie, wie doet dat na? Willy Van Laethem kon nog net Linda De Groote van de tweede plaats houden.

Willy Van Laethem na de partij: "Ik kan me niet meer precies herinneren op welke interclub het was, maar in de eerste beurt kwam toen het woord SMETS op het bord, waarna er werd aangebouwd tot SMETSE. Ik was er bijna zeker van dat het adjectief niet van toepassing was op personen, en er dus geen -N achter mocht. Ik kon echter niet aan de verleiding weerstaan om de scrabble te proberen; het mocht maar eens juist zijn, en ik had maar 26 punten...
In de laatste beurt concentratieverlies; even vergeten dat er BLUSTEN lag. In de combinatie legde ik daar het woordje DOM, inderdaad dom... Ik heb in de partij dus twee fouten gemaakt: ten eerste per se iets willen forceren, en ten tweede de concentratie niet tot het eind volhouden. En die twee zaken zijn inherent aan het scrabbelen, zoals je weet. M.a.w. Omer was de verdienstelijke winnaar".



Omer Van Hoecke, Linda De Groote en Willy Van Laethem
(foto NTSV)

Hier vind je de zeven deelnemers die zich selecteerden voor het interregionale kampioenschap:

1. Omer Van Hoecke (Fair Play) / 854 pt. op 909 max.
2. Willy Van Laethem ('t Peirt) / 796 pt.
3. Linda De Groote (Homerus) / 790 pt.

4. Michel Verfaillie (Fair Play) / 780 pt.
5. Jos Leyssens (Chipka) / 777 pt.
5. Marc Seghers ('t Peirt) / 777 pt.
7. Monique Antheunis (Chipka) / 765 pt.

Omer nog een extra jaar op zijn regionale troon

Wil je inzage in het wedstrijdblad met vermelding van de getrokken letters, gelegde woorden, de gemaakte scrabbles en de spectaculaire gemiste hogere zetten? Klik dan hier .

13 november 2009

Deelnemers A- en B-kampioenschap

Op zaterdag 21 november vinden de individuele scrabblekampioenschappen plaats. Kampioen worden in één enkele wedstrijd, dat heeft zo zijn charmes. Verrassingen zijn nooit uitgesloten.

De Genkse club verzorgt de organisatie. Et*ceteranen kunnen niet deelnemen, maar zullen hun best doen om het de deelnemers naar hun zin te maken. In totaal schreven 87 NTSV-leden zich in. Het A- en B-kampioenschap speelt zich af in één en dezelfde wedstrijd. Alhoewel in de ranking ongeveer evenveel A-spelers als B-spelers zijn opgenomen, zullen deze laatsten in kleinere aantallen aanwezig zijn. B-spelers voelen zich blijkbaar minder aangetrokken tot een kampioenschap. In totaal treden 51 A-spelers en 36 B-spelers aan. Maar liefst 12 spelers uit de ranking top 15 zullen aanwezig zijn. Recente berekeningen leren ons dat Jan De Ridder 50% kans heeft op de overwinning. Tientallen andere potentiële winnaars zullen hun best doen om hun naam op de erelijst te zien verschijnen. De uitslag van het B-kampioenschap is onvoorspelbaar. Er zijn geen echte favorieten. Op basis van de huidige rankingstand kan men stellen dat Germaine Valkenborgs van Littera, Maddy Janssen van Zandloper en Christine Bossu van Coxhyde het meest mogen dromen van een overwinning. Wie iets afkent van kansberekening zal tot de conclusie komen dat meer dan waarschijnlijk één van de 33 andere deelnemers aan het langste eind zal trekken.

Ben je benieuwd naar de namen van de deelnemers? Klik dan hier(=link) en vind de deelnemerslijst voor het A-kampioenschap én de deelnemerslijst voor het B-kampioenschap, gesorteerd op de huidige rankingpositie.

6 november 2009

Kerstscrabble - Destelbergen - 26/12/2009

Op zaterdagnamiddag 26 december 2009 organiseert Fair Play voor de 10° maal een kerstscrabble. Om 14u30 start de wedstrijd, die voor de leden van Fair Play gratis is en waarvoor de gastspelers 1 euro betalen.


Tijdens de pauze is er voor iedereen gratis gebak. De winnaar van de partij krijgt traditiegetrouw een rijk gevulde fruitmand. Net zoals vorig jaar is er voor de 2° en 3° in de uitslag een prijsje voorzien. Als deze prijzen uitgereikt zijn, wordt een identieke fruitmand als deze van de winnaar verloot onder de andere scrabbelaars. Uiteraard kunnen de eerste drie in de uitslag van de partij niet meer aan deze loting deelnemen.

Om 18 u kan men aanschuiven voor de koffietafel. Voor 7 euro per persoon krijgt men 3 belegde broodjes + 1 koffiekoek en koffie à volonté. Als iedereen zijn buikje heeft rond gegeten, wordt er zoals vorige jaren, een quiz voorzien met voor iedereen een prijs !!


Men kan zich inschrijven voor de scrabble en de koffietafel bij Annemie per e-mail : mievds@yahoo.com en dit ten laatste tot 14 december. De scrabblepartij wordt op de dag zelf betaald, maar de koffietafel wordt vooraf betaald op rekening 390-0324081-59 van Omer Van Hoecke – Nadine De Smet.

De kerstscrabble gaat door in de feestzaal PIUS X van de kleuter- en gemengde school, Bredenakkerstraat,31, te Destelbergen (dit is het lokaal van het dameskampioenschap).