Scrabblenieuws

8 augustus 2009

Belgen hakken Nederlanders in de pan

Op 8 augustus 2009 vond in Utrecht de twaalfde interland België-Nederland plaats. Het was de bedoeling dat de dertig sterkste scrabbelaars van beide landen zouden aantreden, maar van Belgische kant was dat zeker niet het geval. Om diverse redenen lieten 11 van de beste 25 gerangschikte Belgen zich vervangen door lager geklasseerde landgenoten. De belangrijkste afwezigen waren Ronny Heylen, Herman Vanackere, Riccardo Ounane, Bram Wydooghe, Danny Crabbé en Dave De Schacht. Voor Ronny Heylen, die wegens ziekte gedwongen forfait moest geven, was dit een spijtige zaak, want hij miste tot nog toe geen enkele van de vorige interlandontmoetingen.

Zouden de sterk vertegenwoordigde Nederlanders het Belgische team het vuur aan de schenen kunnen leggen? Ondanks de vele Belgische afwezigen vermoedden beide kampen dat een twaalfde opeenvolgende zege voor de Belgen in aantocht was. Meteen na de eerste wedstrijd werden de laatste restantjes van twijfels hieromtrent weggevaagd. Vraagtekens werden uitroeptekens: de Belgen gingen alweer winnen!! In een partij met zes scrabbles en een maximum van meer dan 1000 punten lieten de tien sterkste Belgen samen 78 plaatspunten noteren, terwijl de tien beste Nederlanders er 163 verzamelden. Het waren vooral Jan De Ridder (956 pt.), Willy Van Laethem (929 pt.), Frans Symons (927 pt.) en Omer Van Hoecke (863 pt.) die de Belgen toonden hoe het moest. De beste Nederlander was Jan de Kruiff (869 pt.).

In een nog spectaculairdere tweede wedstrijd was het verschil tussen beide naties nog groter: België beperkte de score tot 59 plaatspunten, de Nederlanders deden met 189 punten driemaal minder goed. De top zes was volledig Belgisch gekleurd. Frans Symons (1062 pt.) won. Achter hem volgden Jan De Ridder (1048 pt.), Willy Lintermans (1042 pt.), Nadine De Smet (1039 pt.), Jan Cornet (1034 pt.) en Omer Van Hoecke (1009 pt.). Rieke Bouman eindigde als beste Nederlandse op een zevende plaats. Ze mocht terecht fier zijn op haar score van 1003 punten.

Opvallend was dat drie van de vier "Jannen" die aanwezig waren erin slaagden om een solo te produceren. Jan De Ridder, Jan Cornet en Jan de Kruiff kregen hiervoor een applaus en een klein presentje.


NTSV-voorzitster Rita Meurrens neemt vol
blijdschap de interlandtrofee in ontvangst.

De tien sterkste vertegenwoordigers van elk land kregen een naturaprijs aangeboden. Voor België waren dat achtereenvolgens:

  • Jan de Ridder / 3 pt.
  • Frans Symons / 4 pt.
  • Omer Van Hoecke / 11 pt.
  • Jan Cornet / 19 pt.
  • Rob Rondou / 22 pt.
  • Ronny Rutten / 29 pt.
  • Cris Clonen / 31 pt.
  • Marcel Verstraete / 31 pt.
  • Alex Reymen / 32 pt.
  • Nadine De Smet / 33 pt.
De namen van de Nederlanders die in de prijzen vielen:

  • Jan de Kruiff / 19 pt.
  • Floris van Ouwerkerk / 30 pt.
  • Henk Jongepier / 31 pt.
  • Christine Feijen / 38 pt.
  • Riet Vermaas / 38 pt.
  • Marieke Roggeveen / 44 pt.
  • Jan Tiek / 46 pt.
  • Rieke Bouman / 48 pt.
  • Marijke Treur / 48 pt.
  • Theo Veenhof / 48 pt.
Wil je de voormiddagpartij naspelen? Het wedstrijdblad dat je beurt na beurt de getrokken letters en de gelegde woorden aanlevert, vind je hier .

Wil je het wedstrijdoverzicht bekijken, met vermelding van de getrokken letters, de gelegde woorden, de soloscrabble en de gemiste hogere zet? Klik dan hier

Wil je de namiddagpartij naspelen? De getrokken letters en de gelegde woorden vind je hier .

Wil je het wedstrijdoverzicht bekijken, met vermelding van de getrokken letters, de gelegde woorden, de solo's en de gemiste hogere zetten? Klik dan hier

6 augustus 2009

Floris van Ouwerkerk stevent naar de top in Nederland

In de schoot van IT Utrecht werden in de maand augustus twee interessante partijen gespeeld. De NTSV'ers die zaterdag aantreden op de interland zouden deze partijen best naspelen. Ze kunnen dan in extremis kennismaken met woorden die tot het domein van de parate kennis van Floris van Ouwerkerk behoren. Deze IT'er stevent volgens vaandeldrager Jan de Kruiff af op de absolute top in Nederland.

In de eerste partij duwde Floris door in de eerste wedstrijdhelft. Hij lukte vijf solo's en één soloscrabble. Vanaf beurt elf leek hij wat gas terug te nemen. Jan de Kruiff pakte toen nog uit met drie solo's. Ook Anja Veltman en Rieke Bouman lieten er één optekenen. Floris van Ouwerkerk behaalde 865 punten, 50 eenheden meer dan Jan de Kruiff die tweede werd. Bij de nacontrole bleek dat de computer verspreid over vier beurten nog 71 punten extra vond. Wil je de partij naspelen, klik dan
hier .

Ook de tweede partij werd gewonnen door Floris. Hij behaalde 1043 punten. Jan de Kruiff bleef met 997 punten steken op de tweede plaats. De computer deed ditmaal slechts negen punten beter dan het gezelschap in de zaal. Alweer was Floris er dankzij een soloscrabble in geslaagd om afstand te nemen van de huidige nummer één in Nederland. Zijn niveau is reeds van die aard dat hij in de andere beurten gelijke tred kan houden met Jan de Kruiff, en dat is een serieuze referentie. Wil je ook genieten van deze tweede partij? Klik dan hier .