Scrabblenieuws

18 mei 2009

Interessante oefenpartij uit de clubcompetitie van Lettergreep Amersfoort

Op 6 mei speelde men in Amersfoort een leerrijke scrabblepartij. Acht solo's en vijf scrabbles lieten de score oplopen tot boven de 1000 puntengrens. In beurten zes, tien, vijftien en zeventien vond de computer tijdens de nacontrole hogere zetten voor in totaal 40 punten.

Wil je als voorbereiding op de interclub In Genk de wedstrijd naspelen? Het wedstrijdblad dat je beurt na beurt de getrokken letters en de gelegde woorden aanlevert, vind je hier . Weet dat je de wedstrijd zou gewonnen hebben indien je erin slaagt om meer dan 85% te scoren.

3 mei 2009

Definitieve individuele uitslag dameskampioenschap

De definitieve uitslag van het dameskampioenschap is sinds 3 mei beschikbaar. Wil je hem inkijken en eventueel afdrukken voor je persoonlijk archief? Klik dan hier .

2 mei 2009

Topless op dameskampioenschap

Tijdens het dameskampioenschap werd er gejureerd met behulp van Jury, het programma van Jan De Ridder. Een leuke meerwaarde van Jury is dat in de uitslag per speler het aantal "tops" wordt opgegeven, een cijfer dat weergeeft hoe vaak de speler in kwestie de hoogste zet vond.

Op 1 mei lukte Rina Van Mierlo van Munster Bilzen erin om in 13 van de 20 beurten de hoogste zet (de verbeteringen van de computer uitgesloten) te vinden. Ze was de enige die 13 tops achter haar naam kreeg. Dat verklaart het feit dat Rina toch nog zevende werd in de einduitslag, ondanks het feit dat ze de negenklapper van 176 punten miste. Ze scrabbelde zeer sterk, maar dat blijkt niet uit de totaalscore. Ze was immers niet "mee" in de meest cruciale beurt. Het aantal tops werpt een ander, bijkomend licht op de scrabblesterkte van de deelnemers.

Scoorden volgens Jury ook een hoog aantal tops: Gerda Van Mierlo, tweede in de uitslag en leidster in de vrouwenranking (12 tops), Annie Clissen, vierde in de uitslag (12 tops), dameskampioene Magda Lezy (11 tops), Anne Daniels, derde in de uitslag (11 tops). Scoorden 10 tops: Annie Lezy, Erna Darcis, Rita De Swaef en Karin Van Linden.

In totaal zouden vijf deelneemsters in geen enkele van de 20 beurten de hoogste zet vinden. Ze scoorden geen enkel top, waren toploos, of ... topless op zijn Engels... Kan gebeuren. Alles opruimen, en volgende keer beter!

1 mei 2009

Magda Lezy gekroond tot dameskampioene 2009

Op 1 mei, Dag van de Arbeid, werden enkele vrijwillige mannen aan het werk gezet, terwijl de vrouwen hun benen onder tafel staken om een spelletje te scrabbelen. Ze hadden zich niet zomaar voor een gewoon partijtje naar Destelbergen verplaatst. De plaatselijke club Fair Play organiseerde voor de negende keer het dameskampioenschap. Alle 86 vrouwen die zich hadden ingeschreven voor deze titelstrijd waren ook effectief present. Superfavorieten vindt men niet in de vrouwenrangen. De 15 A4-speelsters kregen even grote kansen toegemeten. Het verleden had echter reeds aangetoond dat men mag verwachten dat een minder gerenomeerde mededingster met de hoofdprijs zou kunnen gaan lopen. Het beloofde een open wedstrijd te worden.

Wil je als niet-deelnemer het vrouwenkampioenschap naspelen? Het wedstrijdblad dat je beurt na beurt de getrokken letters en de gelegde woorden aanlevert, vind je hier .




De wedstrijd kende geen blitzstart. De letters die spelleider Omer Van Hoecke in de openingszet uit het zakje haalde, boden weinig mogelijkheden. Met HEMT kwam een vierletterwoord van 20 punten op het bord. Nadien ging het stelselmatig crescendo: 32 pt., 37 pt., 51 pt. tot een eerste hoogtepunt werd bereikt in de vijfde beurt. De scrabble BOEKROL (boek in rolvorm) leverde toen 84 punten op. In de beurten die volgenden ging de score stelselmatig bergaf: 39 pt., 25 pt., en 20 pt. in beurt acht. Dat dieptepunt in het puntenparcours werd in de negende beurt gevolgd door een bijna-alles-bepalende spetterende negenklapperscore. DEVIATIE (koersverandering, het doen afwijken van een bal in de voetbalsport) was goed voor 176 punten. Wie deze cruciale zet over het hoofd zag, mocht de eventuele ambities opbergen, en kon eventueel in beurt tien toevlucht zoeken tot SNOW (cocaïne). Na tien beurten werd de tussenstand aangevoerd door de outsidester Anne-Marie Willems (462 pt.) van Negenhof Sint-Pieters-Leeuw. Zij leidde voor Hilde Goedefroot (455 pt.) van Homerus Gent en Anne Daniels (454 pt.) van Et*cetera Genk. Gerda Van Mierlo (447 pt.), Magda Lezy (433 pt.), Annie Clissen (433 pt.) en Erna Darcis (431 pt.) hadden de schade kunnen beperken en konden hoopvol de tweede helft tegemoet kijken.


De deelneemsters kregen na de pauze de kans om geleidelijk terug in het spel te komen. Vier beurten van 37 tot 46 punten veranderden weinig aan de tussenstand. Bij de vijftiende lettertrekking kozen enkele deelneemsters voor de vierklapper BEDOMEND (bedomen = bewasemen) en dat leverde hen aardig wat meerpunten op. Een laatste hoogtepunt kwam eraan in de zeventiende beurt. De scrabble ZEVENDES in aanbouw met SOLA (wissel in een enkel exemplaar) leverde 85 punten op. Alleen Tina Verdonckt van Blanco Tielt kreeg die punten toegewezen. Zij mocht tevens vernemen dat zij met haar vondst een soloscrabble had gescoord, en kon onder applaus bloemen in ontvangst nemen.

Een soloscrabble voor Tina Verdonckt

In de twintigste beurt werd met AFS de 1000-puntengrens overschreden. Het spel was ten einde en het was nog even afwachten vooraleer met zekerheid geweten was wie de titel had binnengehaald. Het was Magda Lezy die het pleit won. Zij maakte na tien beurten deel uit van het leidende pelotonnetje, en scoorde als een van de weinigen na de pauze meer dan 400 punten. Stelselmatig was ze van de vijfde plaats opgerukt naar de eerste. Het langst had ze af te rekenen met de vrouwen van Et*cetera, nl. Gerda Van Mierlo en Anne Daniels, die respectievelijk tweede en derde werden.



Magda Lezy: de dameskampioene 2009




Et*cetera Genk: veruit de sterkste vrouwenclub

v.l.n.r. Gerda Van Mierlo (2e), clubgenote Anne Daniels (3e)
en kampioene Magda Lezy

Wil je het wedstrijdoverzicht bekijken, met vermelding van de getrokken letters, de gelegde woorden, en de gemiste hogere zetten? Klik dan hier