Scrabblenieuws

25 februari 2009

Omer Van Hoecke wint het seniorenkampioenschap

Op woensdag 25 februari werd het Seniorenkampioenschap georganiseerd. Negenenzeventig (79) zestigplussers verplaatsten zich hiervoor naar Tielt. Omer Van Hoecke van Fair Play Destelbergen, was de grote favoriet. Hij won in het verleden zeven van de negen titelwedstrijden bij de senioren, een beresterke reeks als je het mij vraagt.

Wil je voor lezing van het verslag de prachtige en bovendien scrabblerijke partij naspelen? Klik dan
hier .

Wil je inzage in het wedstrijdblad met vermelding van de getrokken letters, gelegde woorden, de gemiste hogere zet, de gemaakte solo en de vele mogelijke scrabbles? Klik dan hier .

Toen de favoriet in de eerste beurt geen scrabble vond, besefte hij dat de overwinning niet op een presenteerblaadje zou worden aangeboden. Een achterstand van 54 punten moest worden weggewerkt. Voor de pauze volgden nog drie scrabbles. De moeilijkheidsgraad ervan lag eerder laag. Het was dan ook de openingsscrabble die voor een groot deel de tussenstand aan de pauze verklaarde. Het was mooi om vast te stellen dat de jongste deelnemers, de tweelingzussen Van Mierlo (Rina en Gerda) aan de pauze de tussenstand aanvoerden.

Ook na de pauze zag het er lang naar uit dat de uitslag in een min of meer definitieve plooi lag. Toen echter in beurt vijftien enkele spelers, waaronder Omer Van Hoecke en Gerda Van Mierlo een nulscore kregen voor een foutieve aanbouw, kwam Litteraan Willy Lintermans aan de leiding. In een verbijsterend slot werd de kop van de uitslag toch nog door elkaar geschud. Onder andere Omer Van Hoecke en Gerda Van Mierlo lukten een negenklapper Met 131 punten bleef de score nog relatief bescheiden, maar de andere deelnemers moesten tevreden zijn met ongeveer veertig punten minder. Het hierboven vermelde duo had zo de misstap van beurt veertien goedgemaakt. Na zeventien beurten eindigde de partij abrupt. De twee blanco's en de twee resterende klinkers vonden alle een plaats in de zevende scrabble van de dag. De tien resterende medeklinkers lieten geen extra beurt toe. Paul Ausloos soleerde in de laatste beurt met BEHEIME, terwijl Omer Van Hoecke met HEIBREM bijna even goed deed. In deze laatste beurt wipte Omer nog over Gerda Van Mierlo naar de leidersplaats. De achtste zege op tien seniorenkampioenschappen was een feit. Proficiat Omer!

De uitslag (+75%)

1. Omer Van Hoecke - 975 pt.
2. Gerda Van Mierlo - 958
3. Willy Lintermans - 927
4. Nana Van Den Bossche - 898
5. Maddy Dejardin - 896
6. Yvonne Otten - 887
7. Urbain Derycke - 882
8. Daniël Missiaen - 871
9. Monique Verhé - 869
10. Rina Van Mierlo - 866

14 februari 2009

IRK 2009: Limburg wint op eigen bodem.

Zes regio's namen het op Valentijndag tegen mekaar op in het derde interregionale kampioenschap.

Wil je in afwachting van het verslag de partij naspelen? Klik dan hier.

De aanwezige ploegen:

De Antwerpse ploeg
(Klik op de foto voor een grotere weergave)

De ploeg van Limburg
(Klik op de foto voor een grotere weergave)

Regio Nederland en haar 15 vertegenwoordigers
(Klik op de foto voor een grotere weergave)


De Oost-Vlaamse favorieten
(Klik op de foto voor een grotere weergave)

De ploeg van Vlaams-Brabant & Brussel
(Klik op de foto voor een grotere weergave)

West-Vlaanderen was ook present
(Klik op de foto voor een grotere weergave)

In de voorbeschouwing van het IRK2009 werd gesteld dat de regio's Oost-Vlaanderen, Limburg en Antwerpen de beste kaarten hadden. Theoretisch maakte Oost-Vlaanderen dankzij haar sterke kern toppers de grootste kans op de overwinning. Limburg zou in principe dankzij haar bredere basis niet veel moeten onderdoen voor de Oost-Vlamingen. Antwerpen was een gevaarlijke outsider. Zou de sterke kern moeten onderdoen voor de bredere basis? Heel waarschijnlijk zou het een kantje-boordje-scenario worden, en zou één woord of één beslissing van een speler het verschil kunnen maken. Spanning hing in de lucht.

Littera Tessenderlo serveerde voor het eerst de zaal "de Griffel" aan de scrabblegemeenschap. Menig deelnemer was zichtbaar tevreden met deze mooie infrastructuur. De organisatie ging uit van het NTSV, maar op drie juryleden na werd ze volledig gedragen door Litteranen. Als tweedegrootste club van het NTSV heeft Littera getoond -voor zover als nodig- dat ze kan uitpakken met kwalitatieve organisaties.

Stefaan Roels opende de partij met een mooie speech die bol stond van woordspelingen n.a.v. Valentijnsdag. Even later graaide hij voor het eerst met zijn hand door het letterzakje. De openingszet GNOMEN was zowel qua betekenis (gnoom= kabouter), als qua puntenwaarde (26 pt.) niet echt groots te noemen. Dat beeld wijzigde niet voor de pauze. De trekkingen hielden weinig mogelijkheden in. Eén belangrijke uitzondering weliswaar in beurt acht, toen de makkelijkste scrabble van de partij op het bord kwam. EETDAGJE leverde 102 punten op. Gelukkig voor velen kon met behulp van een tiental andere mogelijke scrabbles de schade beperkt worden. Na tien beurten bedroeg de maximumscore slechts 407 punten. Jan De Ridder leidde het pak, op zeer korte afstand gevolgd door Henk Jongepier en Cris Clonen. De top tien was volledig ingepalmd door deelnemers van de drie sterkste regio's, met uitzondering van de vijfde plaats die door de Nederlandse Carla Adelaar werd bezet. De tussenstand aan de pauze:

  • Oost-Vlaanderen / 65
  • Limburg / 105
  • Antwerpen / 114
  • Nederland / 188
  • West-Vlaanderen / 213
  • Vlaams-Brabant / 232
Een derde opeenvolgende zege in het IRK leek op dat moment wel zeer dichtbij voor Oost-Vlaanderen. Limburg en Antwerpen riepen de hulp in van de Schepper om de wedstrijd een ander aanzien en -hopelijk- een nieuwe wending te geven. En die Schepper deed zijn werk.... in de eerste beurt na de pauze. De wedstrijd werd hervat met de scrabble CREATORS (creator = schepper). Alleen zij die ARTROSE hadden, deden bijna even goed. In de beurten dertien, veertien en vijftien volgden nog drie scrabbles. OVERZEIL (84 pt.) , LAYOUTJE (120 pt.) (lay-out = paginaopmaak) en ZEEFORT (117 pt.) (= in de zee gebouwd fort) deden de uitslag in een definitieve plooi vallen. De vijf beurten die nog volgden hadden geen grote impact meer.

De individuele overwinning was voor Jan De Ridder, die na de pauze slechts vier puntjes prijsgaf. Met Omer Van Hoecke (2e), Jos Leyssens (3e) en Henk Jongepier (5e) realiseerde Oost-Vlaanderen drie sterke prestaties. Ook Limburg telde drie vertegenwoordigers in de top tien. Herman Theys (4e), Cris Clonen (7e) en Frans Symons (8e). De wedstrijdleider bouwde tijdens de proclamatie de spanning vakkundig op. "Slechts 4 plaatspunten verschil", zo zei hij, "tussen de winnende regio en de tweede".... en de winnaar was... LIMBURG! De uitslag werd bepaald door de beste zeven spelers per regio, en het was precies die speler die het verschil maakte. De zevende Limburger eindigde als 18de, en de zevende Oost-Vlaming als 32ste. Achteraf werd bekend dat de initiële einduitslag Oost-Vlaanderen aangaf als winnaar. Tijdens de vluchtige nacontrole vlak na het spel moest de jury in beurt 13 nog een nulscore geven aan de Gentse Hilde Goedefroot. Haar CITERN werd als CITEER ingetikt, waardoor ze onterecht 34 punten had gekregen. Hilde verhuisde daardoor van plaats 22 naar 32, waardoor de overwinning alsnog aan Limburg toekwam. Wie de uitslag nauwlettend bekijkt, zal beamen dat de Limburgers de overwinning verdienen. Immers, de achtste tot en met elfde Limburger situeren zich in de uitslag respectievelijk op de plaatsen 20, 22, 23 en 24. Kijkt men verder dan de top zeven, dan wordt het verschil met de concurrentie steeds groter. Voor de derde keer op rij wordt het IRK gewonnen door de regio die als gastheer fungeert. Dat er in zekere mate sprake is van een thuisvoordeel, moge duidelijk zijn. Hoe korter bij huis, hoe makkelijker om een sterke ploeg op de been te krijgen.

De einduitslag:

  • Limburg/ 80
  • Oost-Vlaanderen / 84
  • Nederland / 178
  • Antwerpen / 186
  • West-Vlaanderen / 261
  • Vlaams-Brabant / 286
Het zevental dat voor Limburg de zege heeft binnengehaald, poseerde voor onderstaande foto: v.l.n.r. Nestor Boden, de nestor van de Limburgse deelnemers speelde uitzonderlijk sterk. Hij eindigde op een 13e plaats. Ronny Heylen behaalde na twee nulscores voor de pauze nog een 17e plaats. Rina Van Mierlo werd 18e, Frans Symons 8e, Cris Clonen (7e). Herman Theys zag na de pauze drie van de vier scrabbles en lukte zo een enorme remonte. Met een vierde plaats was hij de Limburgse primus. Erna Darcis werd knap 13e. Opmerkelijk, maar verder volstrekt onbelangrijk, was nog het feit dat de zeven Litteranen die meespeelden samen goed waren voor 117 plaatspunten, waardoor ze dus als club enkel voor de Oost-Vlaamse regio moesten onderdoen.


Het zevental dat Limburg naar de overwinning loodste
(Klik op de foto voor een grotere weergave)

Wil je inzage in het wedstrijdblad met vermelding van de getrokken letters, gelegde woorden, en de mogelijke scrabbles? Klik dan hier .

11 februari 2009

Interregionaal kampioenschap

Littera Tessenderlo ontvangt op zaterdag 14 februari de ploegen van West- en Oost-Vlaanderen, Vlaams-Brabant, Limburg, Antwerpen en Nederland. De regioploegen mogen maximaal uit vijftien deelnemers bestaan. De einduitslag zal gebaseerd zijn op de prestaties van de beste zeven spelers per regio. De voorinschrijvingen leren ons dat niet alle regio's voltallig naar Hulst-Tessenderlo afzakken. West-Vlaanderen en Antwerpen doen het met zijn veertienen.

Wil je weten wie van de partij zal zijn? Klik dan hier(=link). Je vindt er de namen van de deelnemers, gesorteerd volgens hun huidige rankingscore.

Limburg is sterk vertegenwoordigd. Alex Reymen is de enige geselecteerde die moet passen. Daarnaast is er uiteraard nog Stefaan Roels. Deze crack beperkte de laatste maanden zijn scrabbleactiviteiten tot wedstrijden in de eigen club, waardoor hij niet voldeed aan de selectiecriteria. Toekomende zaterdag zit hij achter de wedstrijdleiderstafel.

De sterkste scrabbleregio is ongetwijfeld Oost-Vlaanderen. Aangezien echter Rita De Swaef, Rob Rondou, Michel Verfaillie en Luc Steels niet deelnemen, verliest de Oost-Vlaamse selectie wat van haar power. Dat kan de spankracht ten goede komen.

Ook de drie sterkste West-Vlamingen blijven weg. Jan Mahieu, Bram Wydooghe en Herman Vanackere onthoofden figuurlijk hun ploeg. Veertien andere gouwgenoten doorkruisen volle goede moed Vlaanderen, vast beraden om op het IRK het beste van zichzelf te geven.

De regio Antwerpen pakt uit met een sterke delegatie. Vooral Bert van der Loo zou de overwinningskansen van die regio nog enigszins hebben kunnen aandikken. Zelfs zonder Bert mag de Antwerpse ploeg niet onderschat worden. Oost-Vlaanderen en Limburg zullen er een serieuze kluif aan hebben.

Vlaams-Brabant en Nederland moeten zaterdag hun kopmannen missen. Noorderburen Jan de Kruiff en Marijke Treur zijn belet. Idem voor Vlaams-Brabants kampioen Danny Crabbé.

Indien we de deelnemers sorteren volgens hun huidige stand in de ranking, dan merken we dat Oost-Vlaanderen maar liefst 6 deelnemers telt in de top 11. Limburg heeft minder toppers, maar een bredere basis, nl. 9 deelnemers in de top 21. Dta kan belangrijk zijn. Antwerpen is goed voor 7 spelers in de top 24. Als je weet dat West-Vlaanderen, Nederland en Vlaams-Brabant hun sterkste speler geklasseerd zien op respectievelijk de 22e, 23e en 41e plaats, dan mag men naar recht en rede aannemen dat alleen Limburg, Oost-Vlaanderen en Antwerpen in aanmerking komen voor de overwinning. Puur theoretisch mag men op basis van de huidige rankingstand volgende top drie verwachten: Limburg wint met 121 punten, Oost-Vlaanderen eindigt tweede met 125 punten. Antwerpen volgt op korte afstand met 142 punten. De realiteit ziet er vaak heel anders uit. Het belooft in ieder geval een zeer spannende bedoening te worden.....