Scrabblenieuws

29 december 2007

Verrassende ontknoping op Regionaal Kampioenschap Antwerpen

Op zaterdag 29 december werd in Schoten de reeks regionale kampioenschappen afgesloten. De provincie Antwerpen was als laatste aan de beurt. Zou Jan De Ridder zijn favorietenrol waarmaken, en was Jan Cornet in staat om zijn (voor-)naamgenoot het vuur aan de schenen te leggen? Of zou een outsider met de titel gaan lopen? Dat waren zowat de meest gestelde vragen voor aanvang van de wedstrijd.

Wil je voor lezing van onderstaand verslag de partij naspelen? Klik dan hier .


Spelleider Frans Symons graaide de eerste letters uit het zakje in het bijzijn van dertig deelnemers. Na de regio Nederland, kent de regio Antwerpen de kleinste opkomst voor een regionaal kampioenschap. Dat deed echter niks af aan de spankracht van de wedstrijd.

Met de scrabble BRIESEN in de openingszet kende men een razende start. Slechts twee deelnemers stelden zich wat terughoudender op en openden hun score met een niet-scrabble. Na de plakker WEM, de GAAITJES op 3x-woordwaarde en SIERDEN op 4x-woordwaarde bedroeg de maximumscore na vier beurten 204 punten. Nog drie deelnemers speelden aan 100%: Karin Van Linden, nog een laatste maal uitkomend voor Vandalen Schoten, Agnes Van Opstal, een niet geklasseerde speelster van de Schotense club, en Jan De Ridder van Heureka Mechelen. Jan Cornet van Vandalen Schoten en Paul Serneels van Alfabet Putte keken al tegen een achterstand van 48 punten aan, nadat hun vondst BIJMAAG in de derde beurt werd afgekeurd. Vanaf beurt vijf kwam Jan De Ridder alleen aan kop. In de zesde beurt vergrootte hij zijn voorsprong. De scrabblemogelijkheid RANZEREN (rans= mopperig, knorrig, bezopen) werd alleen door Jan De Ridder, Annemie De Waele, Lea Sels en Paul Serneels benut. Jan legde als enige dat woord op de beste plaats, waardoor hij als solist een applaus in ontvangst mocht nemen. Jans voorsprong op kanshebbers als Jan Cornet, Odrada Van De Vliet, Karin Van Linden en Luc Moelants bedroeg na zes beurten reeds meer dan zestig punten. Nog voor de pauze zou een derde scrabble de wedstrijd een nieuwe wending geven. De alles-af DOFFEND (doffen= een opdoffer geven) werd door tweeëntwintig deelnemers gevormd, doch o.a. Jan De Ridder en Luc Moelants verkozen om dat niet te doen. Beiden verloren daardoor minstens 54 belangrijke punten. De tussenstand na tien beurten werd aangevoerd door Annemie De Waele (511 pt.), voor Lea Sels (503 pt.) en Jan De Ridder (499 pt.).

In de eerste beurten na de spelhervatting zouden met de woorden VINYL en MIX twee puntenrijke letters uit het zakje verdwijnen. Jan De Ridder had intussen terug postgevat op de leidersplaats. In de dertiende beurt zouden de kaarten vooraan flink geschud worden. Benevens de leider vergaarden slechts vier andere spelers met de scrabble REGENBAK (= ingegraven regenput) negentig punten. Odrada Van De Vliet en Jan Cornet (90 pt.) van Vandalen palmden op die manier de tweede en derde plaats in. In de vijf laatste beurten kwam de probleemletter Q nog viermaal uit het zakje. Alleen in beurt negentien was dat niet het geval. Een trekking met twee blanco's (P*PONE*) deed de deelnemers de rug rechten. Tientallen scrabbles waren mogelijk. De meesten gingen ongegeneerd voor POEPTEN of POEPEND en verlengden zo tegelijkertijd JEE tot JEEP. Achtentwintig van de dertig deelnemers scoorden zo 86 tot 102 punten. De JEEP-aanbouw was echter Jan De Ridder ontgaan. Hij was overvallen door een black-out, wist dat hij een scrabble nodig had om te kunnen winnen, en stuurde dus POPELING naar de jury. Het woord werd afgekeurd. Toen de nulscore in de twintigste en laatste beurt werd afgeroepen, werd de zaal gevuld met vragende blikken. Wat is er nu gebeurd? Wie gaat nu met de zege lopen?

Jan De Ridder die op twintig beurten slechts tweemaal het maximum miste, moest vijf deelnemers laten voorgaan. Het was Odrada Van De Vliet die de regionale titel binnenhaalde, voor haar clubgenoot Jan Cornet. Beiden hadden na beurt zeven nog slechts acht punten gemist, waardoor ze stelselmatig opgerukt waren in de tussenstand. Paul Serneels van Alfabet Putte werd derde, en kon zo voorkomen dat de top drie volledig bestond uit leden van Vandalen Schoten. Hij kon Karin Van Linden vier punten achter zich houden. De trofee voor de beste B-speler was voor een zeer verdienstelijke Lea Sels van Alfabet Putte.

Odrada Van De Vliet

Hieronder vindt men de top zeven die zich plaatste voor het interregionale kampioenschap. Onder hen ook de minder goed gekende Agnes Van Opstal. Zij had echter met een vijftiende plaats op de interclub in Gent 2007 al bewezen dat ze uit goed scrabblehout gesneden is.


Wil je inzage in het wedstrijdblad met vermelding van de getrokken letters, gelegde woorden, de drie gemiste hogere zetten, de gemaakte solo en de mogelijke scrabbles? Klik dan hier .

Wil je inzage in de gedetailleerde uitslag ? Klik dan hier .

23 december 2007

Kerst- en nieuwjaarswensen

De lichte sneeuwval van de voorbije dagen leende zich tot het schieten van enkele foto's. Ikzelf, alsook mijn gezin en alle Litteraleden wensen jou graag door middel van één dezer kiekjes het allerbeste voor 2008!

22 december 2007

De kracht van een mentale coach !?


Littera doet bij wijze van proef een beroep op Psycho, een mentale coach. In de aanloop naar het nieuwe interclubseizoen zal hij op 28 december de Litteranen in hun clublokaal onderhouden over teamspirit, enthousiasme, ambitie, stressbestendigheid, motivatie, en andere waarden die resultaten positief kunnen beïnvloeden. Hij showt hierboven alvast de nieuwe verplichte clubkledij, alsook de begerige blik waarmee de Litteranen de interclub van Ypsilon Heist horen tegemoet te kijken.

16 december 2007

Bomalarm op de clubbekerfinale

Op zaterdag 15 december mochten de twaalf clubs die zich geselecteerd hadden voor de clubbekerfinale een delegatie van hoogstens zes leden naar Tielt sturen. In theorie konden dus 72 deelnemers verwacht worden, doch in werkelijkheid daagden er 63 op.

Trofeeën voor de winnende club en haar drie sterkste spelers

Littera Tessenderlo won in 2007 acht van de veertien interclubs, en werd daardoor beschouwd als grootste kanshebber op de clubbeker. Het feit dat sinds vorig jaar nog slechts de drie beste clubleden de clubuitslag bepalen, komt de kansen van de club uit Tessenderlo, die dat kan bogen op een brede kern toppers en subtoppers niet ten goede. Chipka Aalst, Fair Play Destelbergen en Lettergreep Amersfoort werden beschouwd als de grootste concurrenten.


Honderden veelkleurige omineuze vlaggetjes sierden de zaal

De zaal was mooi ingericht. Elke vierkante meter werd gebruikt zodat de spelers over veel ruimte beschikten. Honderden vlaggetjes van het Gemeenschapsonderwijs hingen gracieus aan het plafond. Joseph Vandaele van de plaatselijke club zat op de spelleidersstoel. Hij presteerde het om reeds in de eerste beurt uit een bomvol zakje zeven letters te trekken waarmee een zeer moeilijke scrabble kon gevormd worden. OMINEUS (= een boos voorteken inhouden) leverde 84 punten op, en bezorgde enkele deelnemers een bliksemstart. Enkele minuten later moest iedereen BONGEN op zijn bord leggen. Een BONG is volgens Van Daele een synoniem van BOM (!), weliswaar in de vredelievende betekenis van een soort fuik in de vorm van een trommel. De openingszetten waren net als de GO-vlaggetjes voortekenen van wat de aanwezigen te wachten stond...

Nog voor de pauze lanceerde Joseph drie belangrijke trekkingen. In de vierde beurt puurden enkele deelnemers uit een slechte trekking toch een scrabble, nl. TSEETSEE (= een steekmug die ziekten overdraagt op mens en dier). Onmiddellijk daarna waren meer scrabbles mogelijk: o.a. LITERAIR, TRAILERS, en RETAILER ...maar het was REALITER dat de meeste punten opbracht. Drie scrabbles in vijf beurten, van een explosieve start mag men wel gewagen! Het YARDJE (60 pt.) in de zevende beurt was ook niet te versmaden.

Na de taart, aangeboden door gastheer Blanco Tielt, bleek Ronny Heylen van Littera Tessenderlo de stand aan te voeren. Jan De Ridder van Heureka Mechelen volgde op 17 punten, en Erna Darcis van Et*cetera Genk op 24 punten. Belangrijker was echter de tussenstand in de clubstand. Chipka Aalst leidde met 25 plaatspunten. Vandalen Schoten (33 pt.) bleef net Homerus Gent (34 pt.) voor. De twee aanwezige Limburgse clubs stonden op een vierde en vijfde plaats. Dat deze stand verre van definitief was werd duidelijk in de elfde beurt. De trekking toen had -bij wijze van spreken- het effect van een handgranaat. Daar waar enkele schrandere koppen de scrabble NAFTEEN op een donkerrood vakje neerlegden, incasseerden 17 deelnemers een nulscore met het foutieve AFENTEN. De tussenstand werd duchtig door mekaar geschud. In de dertiende beurt maakte Josephs trekking nog meer brokken: exact een derde van het deelnemersveld (21 deelnemers) kreeg een nul voor VATJE.

Toen de briefjes van de negentiende beurt vertrokken waren richting jury werd de zaal ondergedompeld in ontsteltenis, ontzetting, perplexiteit, verbijstering, verstomming... Rudi Ailliet kondigde aan dat via een sms-je een heuse bom-melding was binnengerold. Om vijf uur in de vooravond zou de bom ontploffen. De deelnemers werden verzocht om kalm maar resoluut al hun spullen te vergaren en het gebouw te verlaten. GO-GO-GO! Veiligheid boven alles natuurlijk. Ook de inmiddels gearriveerde politiemensen spoorden de aanwezigen aan om het gebouw te ontruimen. Ieder zocht vol onbegrip voor de allicht zeer onnozele grap de duisternis op, praatte nog wat na in de koude, stapte de auto in en vatte de terugreis aan.


De plaatselijke politie neemt de zaak ernstig en volgt de voor-
geschreven procedures

Voor het eerst in de Vlaams-Nederlandse scrabblegeschiedenis kon een interclubwedstrijd niet afgewerkt worden. Er restten na 19 beurten nog 19 blokjes, we hadden dus allicht nog drie beurten te gaan. Er kon geen uitslag geproclameerd worden, en geen trofee uitgereikt worden. Reglementair is de wedstrijd niet ten einde. De voorzitster van het NTSV liet weten dat er voorlopig geen uitslag zal worden opgesteld, en dat het bestuur zich zal beraden over het verdere verloop van de wedstrijd.

13 december 2007

André Gesquière wint het Brabants Regionaal Kampioenschap

Op zondag 10 december werd in Jette verzamelen geblazen voor het Brabants Regionaal Kampioenschap. Net als één dag eerder in Oost-Vlaanderen en Limburg kwamen ook voor het Brabants kampioenschap 41 deelnemers opdagen. Een wel zeer bizar toeval!

Wil je voor lezing van het verslag de prachtige partij naspelen? Klik dan hier

Op basis van de eindeseizoensranking 2007 kon men er stevig wat geld op verwedden dat Vinding Leuven zowel de individuele titel als de clubtitel zou veroveren. In Vlaams-Brabant en Brussel wonen zes NTSV-leden met een A-ranking, en maar liefst vijf onder hen zijn lid van Vinding. Onder hen Hort Ruyloft en Godelieve Goos. De namen van beide dames ontbraken echter op de deelnemerslijst. Van Danny Crabbé, Paul Ausloos en Josée Cleynhens mocht verwacht dat ze ook zonder het voornoemd duo Vinding in de kijker zouden spelen. Het spel werd geleid door Nadine De Smet, terwijl Omer Van Hoecke verantwoordelijk was voor de jurering.

Het spel begon met DOCH voor 24 bescheiden punten. In de tweede beurt haalde Nadine de eerste scrabble uit het zakje. Relatief weinig deelnemers vonden de enige mogelijkheid, nl. BESNOEIE, en konden vol zelfvertrouwen de volgende beurten tegemoet zien. In de vijfde beurt merkte alleen André Gesquière van Ter Borre Strombeek-Bever de scrabble AUDITERE (= o.a. een audit houden) op. Benevens een applaus mocht hij ook 66 punten in ontvangst nemen, waardoor hij aan de leiding kwam. In de daaropvolgende beurt maakte Yvonne Budin, de echtgenote van André, gebruik van een donkerrood vakje en scoorde zo met ELDERS een solo. Nog voor de pauze kregen de deelnemers de gelegenheid om met een makkelijke scrabblebeurt het puntentotaal flink op te krikken. VERJAGEN bracht 92 punten op, zijnde 30% van de punten die in de acht vorige beurten konden verdiend worden. QAT bracht de score aan de pauze op 439 eenheden.

Het grof geschut kwam eraan in de eerste vijf beurten van de tweede wedstrijdhelft. De wedstrijdleidster diepte in die beurten in totaal maar liefst zeven blanco blokjes op uit het letterzakje. Telkens was een scrabble mogelijk. Eerst SNAKERIG (= ondeugend), naast tientallen andere mogelijkheden. Het was enkel Andrea Maes van Everna Evere die mat dat woord de maximale score van 92 punten binnenhaalde. Het BOVISTJE (= bolvormige paddenstoel) van beurt twaalf was door meerdere deelnemers gekend. De scrabblemogelijkheid in beurt dertien werd door niemand benut. Twee blanco blokjes maakten één en ander ook niet zo makkelijk, en bovendien is een KLEMHOEF niet bepaald algemeen gekend. In de veertiende beurt lukte ook Chris Dehoperé van Verba Rotselaar een solo. Het door haar gevonden PLEZANTE was nochtans best haalbaar voor iedereen. Meteen nadien zou de zevende scrabble van de partij opnieuw wat BEWEGING brengen in de tussenstand. Favoriet Danny Crabbé was op dat moment door enkele missers en twee nulscores ver teruggeslagen. In de zeventiende beurt kon hij samen met enkele anderen dankzij de scrabble SLUWSTEN nog wat goedmaken. Met een enig mooie soloplakker in de achtiende beurt, nl. FORUM (53 pt.) kon Danny zelfs nog oprukken naar de vijfde plaats. In de negentiende beurt werd met ZON de partij afgesloten. De maximumscore bedroeg 1017 punten.

André Gesquière, de vormer van de soloscrabble, werd de verdiende winnaar van het kampioenschap. Hij hield het hoofd koel, vond als enige zes van de acht scrabbles, en in tegenstelling tot zijn naaste achtervolgers maakte hij geen enkele nulscore. André ging de tweede met maar liefst 54 punten vooraf. Wat Ronny Heylen in Limburg, en Omer Van Hoecke in Oost-Vlaanderen lukten, nl. hun regionale titel van 2006 nog minstens met een jaar verlengen, werd bijna ook door Marcel De Boeck van Ter Borre verwezenlijkt. Marcel moest enkel zijn clubgenoot André laten voorgaan. De kranige Cécile Verstraete van het plaatselijke Ypsilon Jette werd mooi derde. Alleen zij lukte erin om tienmaal de hoogste zet te vinden. Haar twee nulscores speelden haar echter parten.


Wie bemachtigde voor de regio Vlaams Brabant & Brussel een ticket voor deelname aan het Interregionale Kampioenschap? Hieronder vind u de namen van de zeven gelukkigen. Ter Borre Strombeek-Bever plaatst drie leden rechtstreeks. Deze prestatie was goed voor de Brabantse clubtitel. Ter Borre ging met 10 plaatspunten favoriet Vinding (24 pt.) ruim vooraf.

Wil je inzage in het wedstrijdblad met vermelding van de getrokken letters, gelegde woorden, de gemiste hogere zetten, de gemaakte soloscrabble, solo's en de mogelijke scrabbles? Klik dan hier .

10 december 2007

Het overlijden van Rosa Rosselle

Op 8 december overleed Rosa Rosselle na een ziekte waarmee ze al enige tijd had af te rekenen. Ze zou in februari 2008 75 jaar geworden zijn.
Decennia lang was Rosa een veel geziene gast op scrabble-interclubs. Blanco Tielt was aanvankelijk haar thuishaven. Samen met enkele andere vrouwen heeft ze nadien scrabbleclub Syllabe Izegem boven de doopvont gehouden. Rosa was een zeer aangename vrouw, die haar taal perfect beheerste. Ze vertelde graag over koetjes en kalfjes, over de scrabblespelletjes waarin ze zich onderscheiden had, en over muziek en andere kunstvormen die haar interesseerden. Toen ze in Sint-Niklaas 2006 naast me zat op de jaarlijkse interclub, begroette ze me met de woorden dat ze het fijn vond te mogen zitten naast iemand wiens voor- en achternaam met de letter R begon, net zoals dat bij haar het geval was. We grapten over Rolls Royce en Rob Rondou, en de klasse die van die namen uitgaat ... Rosa Rosselle speelde haar laatste interclub in Ronse (augustus 2007). Bij dezen wens ik haar man Gerard, dochter Lieve, en de overige familieleden veel sterkte toe.

Het overlijdensbericht vind je hier .

9 december 2007

Ronny Heylen wint het Limburgs regionaal kampioenschap

Op zaterdag 8 december werd in Genk de zevende editie van het Limburgs regionaal kampioenschap georganiseerd. Het was inderdaad in Limburg dat de idee ontstaan is om mekaar al scrabbelend te bekampen met zes regionale titels als inzet. Naast de individuele winnaar en de clubwinnaar worden ook de beste B- en C-speler, alsmede de beste vrouw en 55-plusser met een trofee en titel bedacht. De tweede en derde in de uitslag krijgen eveneens een aandenken.

Wil je voor lezing van het verslag de prachtige partij naspelen? Klik dan hier . Je zal nadien vaststellen dat het een zeer leerrijke en aangename partij betreft.

De uitgebreide prijzentafel


Net als in Oosterzele daagden ook in Genk 41 deelnemers op. Gedoodverfd favoriet was Litteraan Ronny Heylen, de uittredende regionale kampioen die vorige maand het A-kampioenschap won. In theorie mocht hij de grootste tegenstand verwachten van clubgenoot Frans Symons, doch de Limburgse scrabbleclubs bulken van scrabbletalenten die sterk kunnen uithalen, waardoor de grootste kanshebbers zich geen misstap zouden kunnen permitteren. De belangrijkste afwezigen waren Stefaan Roels en Cris Clonen. Beiden hadden professionele verplichtingen. De organiserende club Et*cetera Genk was veruit het best vertegenwoordigd. Zouden zij voor het eerst in zeven jaren de regionale clubtitel kunnen binnenhalen?

De spelleiding werd waargenomen door Anne Daniels van Et*cetera Genk. Zij deed voor het derde jaar op rij vrijwillig afstand van deelname. De eerste trekking bevatte de letter Q waardoor men niet verder kwam dan DEEDT. Ieder overleefde de openingszet zonder kleerscheuren van betekenis. Dat kon absoluut niet gezegd worden van de tweede beurt. Een ideale lettertrekking maakte tientallen scrabbles mogelijk. De Litteranen Herman Theys en Alex Reymen, twee "gevaarlijke" outsiders, kregen voor NAVEREN en TOEVAREN een nulscore, en dit op een moment dat driekwart van de deelnemers een scrabble lukte. Een tegenvaller van formaat voor dat duo! Frans Symons soleerde met AANVREET (98 pt.) en nam zo een lichte voorsprong in de tussenstand. Nadien volgden vier beurten met scores beneden de 30 punten. Tijdens één van die beurten lukte Ronny Heylen met ZENE (zenen = slaan) de tweede solo uit de wedstrijd waardoor hij de leidersplaats van Frans overnam. In de aanloop naar de pauze volgden nog twee scrabbles. In de negende beurt vonden negen deelnemers HERMAKEND voor 86 punten. Ronny Heylen verloor in deze beurt 55 punten, waardoor hij wegzakte naar een vijfde plaats. De eerste wedstrijdhelft werd afgesloten met AFWISTEN (101 pt.). Tijdens de pauze werden de deelnemers verwend met heerlijke speculaas, ambachtelijk bereid door Annette Ignoul van de plaatselijke club. Terwijl de aanwezigen hun tanden zetten in de lekkernij werd duidelijk dat Frans Symons de stand aanvoerde met 484 punten, en dit op een maximumscore van 492 punten. Willy Lintermans (Littera) bekleedde de tweede plaats met 465 punten. Erna Darcis (Et*cetera) vergaarde 447 punten, en stond daarmee derde. De vierde plaats was voor Ronny Heylen, die met 428 punten toch al tegen een ruime achterstand aankeek. Een verrassend sterke Maddy Dejardin (Et*cetera) volgde op vier punten van Ronny op een vijfde plaats.


Een groepsfoto van de deelnemers
(Klik op de foto voor een grotere weergave)

Na de pauze werd de wedstrijd terug op gang getrokken met KWADE en KUSTJE. In de dertiende beurt volgde een cruciale vierde scrabble. Ronny Heylen en Mieke Beks (Lommel) kregen 81 punten voor SPINOZE (= makkelijk, zonder snijbrander te openen brandkast). Leider Frans Symons kon de schade beperken met de scrabble SPINOZEN, goed voor 65 punten. In de daaropvolgende beurt verraste Herman Theys de andere deelnemers door SPINOZE met behulp van REGT (reggen = een mast van een vaartuig neerlaten) te verlengen tot SPINOZER (= kraker van zonder snijbrander te openen brandkasten). In de vijftiende beurt barstte de strijd voor de leidersplaats echt los. Vijftien deelnemers verdienden toen 95 punten met de scrabble BOTSAUTO. Frans Symons mistte de scrabblemogelijkheid, terwijl Erna Darcis en Mieke Beks, twee dames uit de top vijf, geen enkel punt kregen voor UITBOOTS. Willy Lintermans miste ook de BOTSAUTO, doch hij redde zich meesterlijk door met de scrabble BOSHOUT 92 punten binnen te rijven. Drie Litteranen hadden zich serieus afgescheiden van de rest van het deelnemersveld: Ronny (728 pt.), Willy (725 pt.) en Frans (710 pt.). In de zestiende beurt trok de wedstrijdleidster twee blanco blokjes uit het zakje, tezamen met de letter Y. Voer voor specialisten, en daar maakte Ronny Heylen gretig gebruik van. Samen met Herman Theys en Gerda Van Mierlo (Et*cetera) legde hij MYOGEEN voor 94 punten. De titel leek hem nu niet meer te kunnen ontsnappen. Dat een wedstrijd nooit afgelopen is vooraleer de laatste beurt gespeeld is, mocht blijken in de zeventiende beurt. Ronny vergat toen KOPROL te verlengen tot KOPROLLEN (54 pt.) of KOPROLLEND (60 pt.). Meer nog: hij kreeg een nulscore voor de aanbouw SPINOZERE. Willy Lintermans kreeg zo de leidersplaats in de schoot geworpen. De nieuwe leider verzuimde evenwel in de daaropvolgende beurt met VICS of CABS de BOTSAUTO te verlengen tot BOTSAUTOS. Het resultaat: terug leider af. Met BEEF in de laatste beurt werd een eindscore van 1028 punten bereikt. Ronny Heylen won na twee uitschuivers en evenveel prachtige zetten de titelstrijd. Met 890 punten bleef hij Willy Lintermans vijf punten voor. Willy behaalde wel de titel bij de senioren (+55 j.). Frans Symons werd derde op 10 punten van de winnaar. Vijftig punten achter Ronny eindigde Gerda Van Mierlo op de vierde plaats. Zij mag zich een jaar lang Limburgs vrouwenkampioene noemen.


De drie hoofdrolspelers in het Limburgs Kampioenschap
(vlnr. Willy Lintermans, Ronny Heylen, Frans Symons)


vlnr. Jean Schouteden: kampioen bij de C-spelers
Ronny Heylen: kampioen bij de A-spelers
Georges Schuller: kampioen bij de B-spelers


vlnr. Willy Lintermans: regionaal seniorenkampioen
Gerda Van Mierlo: regionaal vrouwenkampioene


De clubscore wordt in Limburg berekend op basis van de vijf beste spelers per club. Herman Theys (8e) en Rita Van de Ven (9e) vulden het toptrio voorbeeldig aan, waardoor Littera Tessenderlo met 23 plaatspunten de clubtitel binnenhaalde. Et*cetera Genk werd tweede met 41 plaatspunten.

De winnende club, met op de voorgrond een jenever-
slurpende (soloprijs) Herman Theys.

Hieronder vindt men de namen van het zevental dat een wildcard kreeg voor het Interregionaal Kampioenschap. Met Maddy Dejardin, Georges Schuller en Mieke Beks zijn daar drie spelers bij die zich niet via de seizoensranking hadden kunnen plaatsen.


Wil je inzage in het wedstrijdblad met vermelding van de getrokken letters, gelegde woorden, de vijf gemiste aartsmoeilijke hogere zetten, de gemaakte solo's en de mogelijke scrabbles? Klik dan hier .

Wil je inzage in de uitslag ? Klik dan hier .

8 december 2007

Omer Van Hoecke heer en meester op het RK Oost-Vlaanderen

Op zaterdag 8 december werd in Oosterzele het Oost-Vlaams regionaal kampioenschap georganiseerd.

Wil je voor lezing van het verslag de prachtige partij naspelen? Het is echt aanbevelenswaardig. Klik hier indien je op de uitnodiging wil ingaan.

Met uitzondering van Henk Jongepier waren alle grote namen uit de Oost-Vlaamse scrabblewereld aanwezig. Als grootste kanshebbers op de titel werden vooral Riccardo Ounane (Chipka Aalst), Willy Van Laethem (Peirt Dendermonde), Rob Rondou (Homerus Gent) en uittredend kampioen Omer Van Hoecke (Fair-Play Destelbergen) genoemd. Uiteraard hadden ook Jos Leyssens (Chipka Aalst) en Rita De Swaef (De Wase Sint-Niklaas) veel meer dan een waterkans op de provinciale titel. Verder nog tal van andere outsiders...

De wedstrijd kende met HAVE een opener met een bescheiden score (20 pt.). In de tweede beurt werd dat woord met KETTERE verlengd tot HAVER. Nadien lukte Willy Van Laethem een mooie solo. Met ZOONS verlengde hij HAVER tot SHAVER (= elektrisch scheerapparaat). In de daaropvolgende beurt lukte ook Riccardo Ounane een solo. Zijn POENDE leverde in combinatie met KETTEREN dertig punten op. De hoogste score van de wedstrijd viel in de zesde beurt. De scrabble WEERDER liep over een donkerrood vakje en leverde o.a. daardoor 116 punten op. In de achtste beurt werd UILDE over de totale lengte onder POENDE geplakt, en werd tegelijk KETTEREN verlengd tot KETTEREND. Na een lucratief tussendoortje met EXACTE (67 pt.) werd UILDE verlengd tot GEMUILDEN, een niet-scrabble die goed was voor 80 punten. Daarmee werd de pauze bereikt. Rob Rondou (540 pt.) leidde voor Willy Van Laethem (533 pt.) en Omer Van Hoecke (529 pt.).

Na de pauze slaagde Roland Van Der Jeught van 't Peirt Dendermonde erin om zich even in de kijker te spelen. In de veertiende beurt lukte hij er als enige in om de nochtans zeer goed gekende scrabble STADIONS te vormen. Het zou in het verdere verloop van het kampioenschap niet bij drie scrabbles blijven. In de zeventiende en achtiende beurt werden telkens twee blanco blokjes getrokken waardoor de stand nog flink door elkaar geschud werd. In de zeventiende beurt waren zeventien scrabbles mogelijk. MANDFLES bracht 95 punten op. De daaropvolgende trekking fungeerde als serieuze scherprechter. De scrabbles OVENBANK en VEENBONK behoren niet echt tot het dagdagelijkse taalgebruik, waardoor slechts weinigen de 92 punten binnenrijfden. Omer Van Hoecke, die in de vijftiende beurt tegen een nulscore was aangelopen, had nog voor de trekking in de gaten dat OVENBANK tot de mogelijkheden behoorde. Groot was zijn verwondering toen wedstrijdleider Rudi Ailliet de juiste letters uit het zakje graaide. Omer sloeg toe, terwijl Rob en Willy moesten passen. Vooral Rob zal zich dit beklagen, want hij zag VEENBONK, maar durfde het uiteindelijk niet aan om dat woord in te dienen. In de afsluitende beurt werd de totale score met YEN op 1055 eenheden gebracht.

Wie toonde zich in deze partij het veelzijdigst, en mag zich een jaar lang Oost-Vlaams scrabblekampioen noemen? Omer Van Hoecke van Fair Play Destelbergen! Omer kent echt wel een zeer succesvol jaar. Hij won immers naast het seniorenkampioenschap, ook de interclubs te Oostduinkerke en Genk. De regionale titel is voor Omer een mooie afsluiter van het jaar 2007. Of is hij van plan om op 15 december met zijn ploeg ook nog de clubbeker te veroveren?


Omer Van Hoecke,
de terecht fiere Oost-Vlaams Kampioen 2007


Rob Rondou en Willy Van Laethem eindigden respectievelijk op de tweede en derde plaats. Opvallend was ook de zeer goede prestatie van Lida De Loos van De Wase Sint-Niklaas. Lida eindigde op de zesde plaats, midden in een kransje A-spelers met naam en faam. Zij slaagde erin om zich via het regionale kampioenschap te plaatsen voor het Interregionale Kampioenschap 2008. Alhoewel er geen trofee voorzien was voor de beste club, mag Fair Play Destelbergen dankzij de prestaties van Omer, Luc Steels (4e) en Michel Verfaillie (8e) er prat op gaan dat ze de sterkste Oost-Vlaamse formatie is. Hieronder vindt men de namen van de zeven deelnemers die ongeacht hun plaats in de seizoensranking 2007 zeker mogen zijn van een uitnodiging voor deelname aan IRK.




Wil je inzage in het wedstrijdblad met vermelding van de getrokken letters, gelegde woorden, de vijf gemiste aartsmoeilijke hogere zetten, de gemaakte solo's en de mogelijke scrabbles? Klik dan hier .

Wil je inzage in de uitslag ? Klik dan hier .

1 december 2007

Het West-Vlaams kampioenschap

Op zaterdag 2 december werd in Oostende het West-Vlaams regionaal kampioenschap georganiseerd. Op basis van de inschrijvingen en de huidige ranking mochten Herman Vanackere (Ypsilon Heist), Jan Mahieu (Blanco Tielt), Bram Wydooghe (Syllabe Izegem) en Jef Debacker (Blanco Tielt) als favorieten naar voor geschoven worden. Herman van Westerloo heeft echter in Nederland reeds aangetoond dat in het scrabbelen verrassingen nooit uitgesloten zijn.

Wil je voor lezing van het verslag de partij naspelen. Klik dan hier .

De wedstrijd kwam maar moeizaam op gang. In de eerste beurt kwamen de 54 deelnemers niet verder dan ZAG voor 16 punten. De computer scoorde toen met de vierletterwoordjes AZIG (= Friese volksrechter) en GIMP (= met gekleurde zijde omsponnen draad) enkele punten meer. In de daarop volgende beurt werd ZAG over zijn volledige lengte van plakkerige CREME (31 pt.) voorzien. Daarna liet alleen Jeannine De Rous van Ypsilon Heist een NAKIND (33 pt.) naar de jury brengen. Een solo lukken in een groep die de crème de la crème van het West-Vlaams scrabblewereldje uitmaakt, is een mooie prestatie. Het eerste blanco blokje werd uit het zakje opgediept in de vierde beurt. De eerste scrabble was meteen een feit. DOWNSTE of DOWNSTEN (down = neerslachtig) leverde 74, respectievelijk 66 belangrijke punten op. Deze beurt zou na afloop van de wedstrijd als één van de meest cruciale worden aangewezen. Inderdaad, slechts negen spelers lukte één van beide scrabbles, waaronder de top vier uit de einduitslag. In de vijfde beurt hing er PISSTANK in de lucht, doch AANKNIPT leverde meer punten op en kwam dus op het bord. Ook met INPAKTEN en PIKANTEN kon vrij makkelijk een scrabblebonus worden binnengehaald. Hetzelfde kon gezegd worden van ZWERMDE, de derde scrabble van de partij, die in de zesde beurt voor veertig deelnemers 108 punten opleverde. Net voor de pauze volgde de vierde scrabble. BETREURD leverde toen 107 alweer makkelijk te verdienen punten op.

Na de pauze werd van start gegaan met de vijfde scrabble. GETOEFDE werd enigszins verrassend goedgekeurd en op het bord gelegd. Het werkwoord "TOEVEN" blijkt enkel in verouderde betekenissen (= laten wachten, ontvangen, onthalen), overgankelijk te zijn. Zij die het woord niet aandurfden konden gelukkig met andere scrabbles als GESTOOFD, of GETROEFD zekere punten verdienen. De plakker LUNS (= spie door een gat gestoken om te verhinderen dat een voorwerp van zijn plaats schuift) bracht in de twaalfde beurt 59 punten op. Aankomend scrabbletalent Pasquinel Boussery van Blanco Tielt lukte in de veertiende beurt met JENSJE (= klap, mep) een solo. De meeste deelnemers kwamen Pasquinels klapje snel te boven, want in de vijftiende beurt kregen ze alweer een eenvoudige scrabble voorgeschoteld. Van de elf mogelijke alles-afjes was UITKLEED het best gekend, en tegelijk ook het puntenrijkst. In de laatste vier beurten kabbelde de wedstrijd naar haar einde. Na negentien beurten werd de partij afgesloten. XENON had de maximumscore nog op 1068 punten gebracht.

De partij werd gekenmerkt door de eerder lage moeilijkheidsgraad van de scrabbles. Het missen van een scrabble en het maken van één of meerdere nulscores hebben in dat soort wedstrijden desastreuze gevolgen.
Wie ging het best met de wedstrijdelementen om, en mag zich een jaar lang West-Vlaams scrabblekampioen noemen? Jef Debacker van Blanco Tielt! Jef is een ex-leerkracht, die al tientallen jaren scrabbelt. Iemand met veel ondervinding, en dat is hem allicht van dienst geweest. Percy Alleweireldt van Coxhyde Koksijde zette een prachtige prestatie neer. Hij scoorde als B-speler maar vier punten minder dan de winnaar, en hij hield daardoor de kampioen van vorig jaar, Bertrand De Bouvere van Ypsilon Heist, van de tweede plaats. Uit de definitieve uitslag blijkt dat Jef Debacker samen met zestien andere deelnemers de partij aangevat had met een nulscore. Pas in de twaalfde beurt kwam hij samen met Percy aan de leiding, en in de zeven resterende beurten bouwde hij een vierpuntenvoorsprong op. Bijna was de beredeneerde nulscore in de eerste beurt verkeerd uitgedraaid.



Jef Debacker
West-Vlaams Kampioen 2007

Tina Verdonckt (4e) en de verrassende Bart Verbeke (6e) bezorgden samen met Jef Debacker de regionale clubtitel aan Blanco Tielt. Hieronder vindt men de namen van de zeven deelnemers die hun goede prestatie vertaald zien in een deelnameticket voor het Interregionale Kampioenschap (IRK) in februari 2008. Antoin Meerschaert greep net naast een wildcard. Op basis van de seizoensranking kon hij zich niet selecteren voor het IRK, en in de regionale titelstrijd eindigt hij op een achtste plaats, en dit op vier puntjes van Magda Lezy...


Wil je inzage in het wedstrijdblad met vermelding van de getrokken letters, gelegde woorden, de gemiste hogere zetten, de gemaakte solo's en de mogelijke scrabbles? Klik dan hier .

Wil je inzage in de naverbeterde uitslag met beurtdetail? Klik dan hier .