Scrabblenieuws

22 september 2006

De nieuwe spelling. Wat vindt "U" ervan?

Sinds begin september is de nieuwe spelling van kracht. Het is nog even afwachten vooraleer de scrabbelaars zullen kunnen merken wat dat concreet betekent voor hen. Welke woorden zullen omwille van de nieuwe spelling niet langer toegelaten zijn, en welke komen op 1 januari 2007 de toegelaten woordenschat verrijken? Wie de veranderde spellingsregels bestudeert zal vaststellen dat de wijzigingen die in aantocht zijn, kunnen opgedeeld worden in drie groepen:

1. de tussen-n
2. aan elkaar, los of met streepje
3. hoofdletter of kleine letter

1. de tussen-n

Van Dale volgde in het verleden de zgn. paardebloem-regel niet. Die vreemde uitzonderingsregel stelde a.h.w. dat dieren en planten niet met behulp van de letters "en" mochten aaneengeplakt worden. Paardenbloem, en apennootje, moesten kunnen, zo oordeelde van Dale. Deze stelling werd overgenomen in de nieuwe spellingsregels. Aangezien tot op heden bij het scrabbelen Van Dale als leidraad werd genomen, zal deze veelbesproken wijziging voor de scrabbelaar niks veranderen.

Een kleine groep geïsoleerde uitzonderingen op de regel werden in de nieuwe spelling, en dus ook door Van Dale, voorzien van een tussen-n: dronkeman wordt dronkenman, hartelust wordt nog opgedreven tot hartenlust, en paddestoel muteert tot paddenstoel.

Bepaalde versteende samenstellingen blijven gespeld zoals voorheen: kinnebak, ruggespraak, bakkebaard, elleboog, schattebout,...

Kortom, de regel in verband met de tussen-n heeft quasi geen impact op de lijst met toegelaten woorden.

2. Aaneen, los of met een streepje

Op dit vlak zijn er vrij veel wijzigingen doorgevoerd. Aangezien echter in het scrabblespel het streepje genegeerd wordt, blijven de veranderingen beperkt tot woorden die voorheen aaneengeschreven werden, of verbonden waren met een streepje, en die sinds 1 september "gespleten" werden door een spatie. Het betreffen meestal woorden van vreemde origine. Enkele woorden die vanaf 2007 geen punten meer opbrengen tijdens een scrabblespel: apropos, a-priori, bonmot, bon-vivant, ex-libris, exvoto, freekick, toptien. Offline en online zullen echter hun intrede doen, want voorheen werden deze woorden niet aaneengeschreven. Over het algemeen zullen de wijzigingen in deze groep als zeer acceptabel en weinig storend ervaren worden door de scrabbelaars.

3. Hoofdletter of kleine letter

Namen van feestdagen krijgen een hoofdletter. Vaderdag verdwijnt dus uit de SWL. Ook van officiële prijzen als een Oscar, een Emmy zullen we afscheid moeten nemen. Om één of ander reden dient Kerstman voortaan met hoofdletter gespeld te worden. We zullen hem waarschijnlijk nog vaak tegenkomen, maar niet meer in de nieuwe SWL. Al bij al zal het aantal aanpassingen in deze groep zeer beperkt blijven.

De vroegere "respect-hoofdletter" U in brieven verdwijnt! Het gebruik van 'u' op zich, geeft reeds blijk van voldoende respect.


De meeste wijzigingen aan de SWL zullen te maken hebben met de opname van nieuwe woorden uit de 14e editie van Van Dale. Woorden die verdwenen uit deze editie, om andere redenen dan de spellingswijzigingen, zouden individueel beoordeeld worden door de Overkoepelende Taalcommissie. Meestal zullen ze gewoon behouden blijven. De tijden waarin de scrabblebeoefenaar geconfronteerd werd met woorden die wegvielen omdat Van Dale ze niet meer weerhield in de nieuwste editie, zouden definitief achter ons moeten liggen. Vanaf 11 november, datum waarop de nieuwe SWL's verdeeld worden, zullen wij ons daarvan kunnen vergewissen.


(*) De hoofdregel m.b.t. de tussen-n bij samenstellingen: "Als het eerste deel van een samenstelling een zelfstandig naamwoord is met alleen een meervoud op -en, dan schrijven we -en- in de samenstelling.
Voorbeelden:
- Hond --> Honden --> Hondenhok
- Kip -----> Kippen ---> Kippenvel

"Indien het eerste deel geen meervoud heeft, alleen een meervoud op -s, of een dubbel meervoud, dan schrijven we -e- in de samenstelling".
Voorbeelden:
- Tarwe ----> (geen mv.) ---------> Tarwebrood
- Asperge --> Asperges -------------> Aspergesoep
- Hoogte ---> Hoogten/Hoogtes --> Hoogtevrees

11 september 2006

Rita en Marleen: de neuzen staan terug in dezelfde richting

Rita De Swaef en Marleen Van Dooren, de twee sportbestuurders van het NTSV die beiden tot voor kort deel uitmaakten van dezelfde club (Olympus Deinze), hebben gezamenlijk per e-mail laten weten dat zij niet gelukkig zijn met één zin uit het blogartikel “Transfer-nieuws” (4 september 2006). Daarin wordt namelijk gesteld dat de verhuis van Rita naar De Wase iets zou kunnen te maken hebben met een probleem dat gerezen was tussen beiden.

Ze geven toe dat er een meningsverschil geweest is, hetwelk echter ondertussen is uitgepraat. Van enige animositeit tussen beiden is geen sprake meer, zo stellen zij. Rita bevestigt expliciet wat ook in het blogartikel werd medegedeeld, nl. dat de clubwissel een beslissing is die zij volledig zelf genomen heeft. Zij vindt het spijtig dat Marleens naam in verband wordt gebracht met haar aanvraag tot transfer.

Beiden maken zich sterk dat de verdere samenwerking tussen de sportbestuurders er nog op zal vooruitgaan, nu de taken op de laatste bestuursvergadering heel duidelijk verdeeld werden.


4 september 2006

Transfer-nieuws

In de meeste clubs start op 1 september een nieuw seizoen. De lidmaatschapsbijdragen worden vernieuwd. Een aantal leden hebben besloten om vanaf 1 september over te stappen naar een nieuwe club. Vier meldingen in die zin bereikten inmiddels het bestuur. De meest bekende onder hen is ongetwijfeld Rita De Swaef. Zij verhuist van Olympus Deinze naar De Wase Sint-Niklaas. Rita's moeder Mariette De Wulf nam dezelfde beslissing. Rita De Swaef zal daardoor niet langer als werkend lid voor Olympus kunnen fungeren. Voorzitter Frank Jolie van De Wase was echter bereid om zijn mandaat af te staan aan Rita. Rita blijft aan de zijde van Marleen Vandooren actief als sportbestuurder van het NTSV. In de wandelgangen wordt echter gefluisterd dat een conflict met Marleen de reden zou zijn van de transfer die Rita onderneemt. De raad van bestuur besloot om de taken van beide sportbestuurders meer te specifiëren, minder raakvlakken met mekaar te laten hebben. Rita zal zich over administratieve taken ontfermen, Marleen zal het operationele ter harte nemen. Betere afspraken maken, en er zich aan houden, zo luidt het besluit van het bestuur, moet een betere samenwerking tussen beiden in dienst van het NTSV mogelijk maken.



Rita De Swaef , die niet helemaal onverwacht een onderkomen zocht in een nieuwe club.

Lieve Van Bulck van Ypsilon Heist verhuisde recent naar Limburg. Haar overstap naar Littera Tessenderlo, waar haar schoonzoon Stefaan Roels actief is, lag dan ook voor de hand. Quercus Ronse mag Linda De Craene, ex-lid van Syllabe Izegem, als nieuw lid ontvangen. De vier transfers gaan alle in op 1 september. De betrokkenen zullen op interclubs echter pas vanaf 1 januari 2007 punten kunnen verdienen voor hun nieuwe club. Tot dan worden ze door het NTSV als administratieve leden beschouwd. Transfers zijn mogelijk gedurende het ganse seizoen, en hoeven niet noodzakelijk gepaard te gaan met de start van een nieuw seizoen.

De club Minerva uit Terneuzen houdt op te bestaan. Dat werd door stichtster Jackie van Hal medegedeeld aan het bestuur. Het was blijkbaar zeer moeilijk om de scrabblemicrobe te verspreiden in Terneuzen. De immer aanwezige gezonde zeebries zit daar misschien voor iets tussen. Of Jackie terug een onderkomen zoekt in een andere club is nog niet geweten.

De SWL2007

Op de bestuursvergadering van 2 september werd besloten om weldra de NTSV-leden de mogelijkheid te geven om via de clubs de nieuwe SWL te bestellen. De eerste bestellingen worden afgesloten op 15 oktober. Wie er dan niet bij is, zal moeten wachten tot de eerstvolgende nabestelling. Men hoopt dat de verdeling van de bestellingen zal kunnen gebeuren op de interclub in Mortsel op 11 november. De NTSV-leden zullen een korting krijgen van € 2.95 op de normale winkelprijs, die in principe € 11.95 zou bedragen.
Het formaat van de SWL wordt kleiner, het lettertype wordt aanmerkelijk groter en het aantal pagina’s wordt daardoor sterk vermeerderd. Het boek zal qua vormgeving en uitzicht helemaal passen bij nieuw uitgebrachte puzzelboeken in de reeks "Verkuyl". Het contract tussen Van Dale Lexiocografie, Malino en de Scrabblebond Nederland is nog niet getekend. Als alles verloopt volgens de vooropgestelde planning zal de nieuwe SWL2007 effectief van kracht kunnen worden op 1 januari 2007.